Pokračovanie článku: Ako sporiť a investovať, aby ste mali vyšší dôchodok

Investovanie

Medzi sporením a investovaním je zásadný rozdiel. Ak necháte zarobené peniaze odpočívať len na bežnom účte, prípadne si ich budete posielať na sporiaci účet, vinou inflácie sa vám časom znehodnotia. Preto je dobré poradiť sa s investičným špecialistom, ktorý má prehľad o možnostiach na trhu a odporučí vám investičné produkty s ohľadom na váš cieľ. Aby ste investovali, nemusíte mať k dispozícii veľký objem peňazí vo výške pár tisíc eur a odborné znalosti, ako ich investovať. Je to oveľa jednoduchšie a na začiatok vám stačí aj 20 či 50 eur.

Na rozdiel od sporenia ide o zhodnotenie finančných prostriedkov.

Účelom investovania je dosiahnuť zisk, čiže okrem odkladania peňazí vďaka vyšším úrokom, resp. výnosom dostanete aj niečo „navyše“.

Vaše peniaze tak rokmi nestrácajú na hodnote, ale zarábajú.

seniori, tablet, moderné technológie, smiech Čítajte viac 3. spôsob zvýšenia penzie: Tretí dôchodkový pilier

Investovať môžete pravidelne napr. 25, 50 či 100 eur mesačne, ale aj jednorazovo, ak máte k dispozícii vyššiu sumu peňazí – napríklad 1 000, 5 000 eur a podobne.

Výšku investovanej sumy môžete kedykoľvek zmeniť – zvýšiť aj znížiť, v závislosti od vašej aktuálnej finančnej situácie.

K investovaným peniazom sa v prípade potreby viete dostať do 2 dní (alebo do týždňa, v závislosti od zvoleného finančného produktu).

Typickými a často využívanými investičnými produktmi sú podielové fondy, indexové fondy – ETF, akcie, dlhopisy alebo investičné zlato.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #sporenie #investovanie #sporenie na dôchodok #zvýšenie penzie