3. spôsob zvýšenia penzie: Tretí dôchodkový pilier

Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľný, takzvaný tretí pilier dôchodkového systému, v ktorom sú finančné prostriedky účastníkov spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami, a umožňuje účastníkom získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe.

10.12.2021 08:00
seniori, tablet, moderné technológie, smiech Foto:
Odporúča sa sporiť do 3. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.
debata (3)

Vstup do tretieho piliera je pre osoby staršie ako 18 rokov dobrovoľný. Ak sa niekto rozhodne pre sporenie v 3.pilieri, musí s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. V sporiacej fáze platia účastníci príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré môžu účastníci investovať v jednom alebo vo viacerých príspevkových fondoch vybranej DDS.

Účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami (za zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ).

Vo výplatnej fáze sa po ukončení sporenia z doplnkového dôchodkového sporenia účastníkovi vyplácajú dávky. Aké dávky sa konkrétnemu účastníkovi budú vyplácať, závisí aj od toho, v akom období uzatvoril účastnícku zmluvu.

Príspevky na tretí pilier znížia dane. Ak si sporíte na dôchodok v treťom pilieri, môžete si po splnení podmienok odpočítať zaplatené príspevky. Zníženie základu dane o príspevky sa môže uplatniť iba zo základu dane z príjmov zo závislej činnosti alebo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo z ich úhrnu v preukázateľne zaplatenej výške v úhrne najviac 180 eur za rok.

seniori, manželia, príroda, oddych, mólo, jazero Čítajte viac III. pilier: Výhody sú príspevky zamestnávateľa a daňový bonus

Podmienky na odpočítanie dane: príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil účastník na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. 12. 2013 alebo na základe zmeny účastníckej zmluvy, ktorej súčasťou je zrušenie dávkového plánu, daňovník zároveň nesmie mať uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorá nespĺňa podmienky stanovené novelou zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do 3. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa.

Odporúča sa sporiť do 3. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.

Výhodou tretieho piliera je aj to, že nasporené peniaze si môžete vybrať aj skôr ako pri odchode do dôchodku.

seniori, manželia, raňajky, radosť Čítajte viac Druhý dôchodkový pilier. Aké sú jeho výhody?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #III. pilier #zvýšenie penzie