Ďalších 10 otázok o dôchodkoch, ktoré kladiete najčastejšie

Z akého obdobia bude vypočítaný môj priemerný osobný mzdový bod? Môžem pracovať na dohodu a poberať predčasný dôchodok? Toto sú otázky, na ktoré sa ľudia najčastejšie pýtajú.

09.03.2022 08:00
dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

11. Prečo sa mi nevalorizoval minimálny dôchodok?
Od 1. januára sa vám valorizoval iba dôchodok bez zvýšenia na minimálny dôchodok. Uvádzame príklad. Dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 285,10 eura. Od 1. januára sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 3,80 eura zo sumy 285,10 eura na sumu 288,90 eura. Táto suma je stále nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi aj naďalej patrí minimálny dôchodok vo výške 334,30 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

12. V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek a požiadam o starobný dôchodok. Následne by som chcel so zamestnávateľom uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti. Budem si môcť uplatniť výnimku z platenia poistného?
Áno. Od 1. júla 2018 má poberateľ starobného, predčasného, invalidného, výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku a invalidného výsluhového dôchodku právo určiť si jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, z ktorej sa nebude považovať za zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, ak príjem z tejto dohody nepresiahne sumu 200 eur mesačne u dohodára s pravidelným mesačným príjmom alebo nepresiahne priemerne 200 eur mesačne u dohodára s nepravidelným príjmom.

dôchodcovia Čítajte viac Čo trápi súčasných aj budúcich penzistov. Napríklad ako sa vypočíta výška penzie

13. Mám 59 rokov, pracoval som už od 15 rokov. Ako 56-ročnému mi priznali invalidný dôchodok. Som penzista s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, ale moja penzia je len 230,80 eura. Prečo sa na mňa nevzťahuje minimálny dôchodok?
Nárok na minimálny dôchodok má poberateľ starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný starobný dôchodok) alebo poberateľ invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku. Poberateľ invalidného dôchodku má 59 rokov a nedovŕšil ešte dôchodkový vek. Nemá teda nárok na minimálny dôchodok. Nárok na minimálny dôchodok bude možné posúdiť až po dovŕšení dôchodkového veku.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

14. Ovplyvní výšku môjho starobného dôchodku to, že som mal v roku 2021 viac pracovných pomerov?
Áno, pri výpočte sumy zvýšenia starobného dôchodku Sociálna poisťovňa prihliada na zárobky zo všetkých poistných pomerov pracujúceho dôchodcu. Starobný dôchodok Sociálna poisťovňa zvýši automaticky od 1. januára kalendárneho roka za odpracované obdobie predchádzajúceho roka. Môže tak urobiť raz ročne aj na žiadosť dôchodcu, ale až keď ukončí všetky poistné/pracovné pomery.

15. Dôchodkový vek dovŕšim 10. júna 2022. Z akého obdobia bude vypočítaný môj priemerný osobný mzdový bod?
Rozhodujúcim obdobím pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sú spravidla kalendárne roky od 1. januára 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Vo vašom prípade sa teda POMB vypočíta z obdobia od 1. januára 1984 do 31. decembra 2021.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #invalidný dôchodok #minimálny dôchodok #osobný mzdový bod