Ste pred dôchodkom a prišli ste o prácu? Je výhodnejšia podpora alebo predčasná penzia?

Človek, ktorý maximálne dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom príde o prácu, má v zásade len dve možnosti: požiadať o podporu v nezamestnanosti alebo o predčasný dôchodok. Ktorá z dvoch možností je pre neho výhodnejšia?

05.04.2022 06:00
dôchodca, strata zamestnania, výpoveď, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výpoveď z práce je nepríjemná v každom veku, ale krátko pred dovŕšením dôchodkového veku má mnoho ľudí väčší problém nájsť si prácu ako mladí ľudia. Na tento účel je tu inštitút takzvaného predčasného dôchodku. A potom je tu ešte jedna možnosť. Najprv sa zaevidovať na úrade práce, a až keď si človek vyčerpá podporu v nezamestnanosti, potom požiadať o predčasnú penziu. Jedno aj druhé má ale svoje výhody aj nevýhody.

Pre mnohých ľudí je nevýhodou predčasného dôchodku skutočnosť, že ich budúca penzia bude už trvalo nižšia. Suma predčasného dôchodku sa síce počíta rovnako ako suma starobnej penzie, na ktorú by mal žiadateľ nárok, ak by už dosiahol dôchodkový vek, ale takto vypočítaný dôchodok sa potom skráti. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ priblížila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Toto zníženie je pritom už trvalé a takýto dôchodok sa bude zvyšovať už len o každoročnú valorizáciu.

pracujúci penzista penzista dôchodca práca Čítajte viac Vyšší dôchodok? Vďaka práci popri penzii

Navyše, suma predčasného dôchodku musí dosiahnuť aspoň 261,70 eura. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta nižšiu sumu, žiadosť zamietne. Táto minimálna suma platí až do konca júna tohto roku. Od júla bude zrejme vyššia.

Ak teda človek žiada o predčasný dôchodok dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, musí počítať s tým, že sa mu dôchodok zníži o 12,5 percenta. Ak by napríklad starobný dôchodok mal byť 600 eur, po znížení o 12,5 percenta, bude suma predčasného dôchodku 525,00 eura, teda jeho penzia bude nižšia o 75,00 eura.

Ak ale človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, požiada najprv o dávku v nezamestnanosti a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší. Neznížil by sa mu totiž o 12,5, ale iba o 9,5 percenta.

Počas obdobia nezamestnanosti, dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto zarábal v hrubom 800 eur, mal by dostať dávku vo výške približne 400 eur. Maximálne sa však podpora počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je od do konca júna pri 31-dňovom mesiaci 1 154,80 eura a pri 30-dňovom mesiaci bude predstavovať 1 117,50 eura.

dôchodok, žena, kvety Čítajte viac Dôchodkový systém? To sú tri penzijné piliere

Doba poberania dávky v nezamestnanosti nie je obdobím dôchodkového poistenia. Nezapočítava sa teda do sumy dôchodku. Túto dobu je možné zhodnotiť len vtedy, ak by si žiadateľ o penziu platil dobrovoľné dôchodkové poistenie. Poistenie za dobu evidencie na úrade práce je možné doplatiť aj dodatočne, a to napríklad pri priznaní dôchodku. V tomto prípade sa bude pre výpočet dôchodku hodnotiť obdobie dôchodkového poistenia. Nebude sa však hodnotiť vymeriavací základ, z ktorého bolo odvedené poistné, a to preto, lebo pre výpočet sumy dôchodku sa hodnotia vymeriavacie základy spravidla od roku 1984 do posledného roku pred vznikom nároku na dôchodok.

Poistenci môžu o dávku v nezamestnanosti žiadať nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nie je potrebný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti #odchodné #strata práce