Analytik Radovan Ďurana: Zmena v II. pilieri prinesie ľuďom viac peňazí

Radovan Ďurana, analytik INESS, hodnoti zmeny v II. pilieri schválené vládou.

26.09.2022 08:00
dôchodcovia, dôchodok druhý pilier, úspory, penzia Foto:
Ľudia sa už k celej svojej nasporenej sume nedostanú, štát ich navyše presunie do investičných fondov, aby sa peniaze sporiteľov zhodnotili viac.
debata (11)

Druhý pilier by mal po novom fungovať trochu inak. Ľudia sa už k celej svojej nasporenej sume nedostanú, štát ich navyše presunie do investičných fondov, aby sa peniaze sporiteľov zhodnotili viac. Ako hodnotí tieto kroky analytik INESS Radovan Ďurana?

„Hodnotenie by som rozdelil na dve časti. Mnohí sporitelia ani nezaregistrovali, že ich Ficova vláda presunula do dlhopisov, a zaznamenali obrovské straty. Návrh zákona sa to snaží nejakou formou kompenzovať, a pravdepodobne títo sporitelia našetria viac. Na druhej strane výplatná fáza výrazne obmedzuje prístup k úsporám, keď ruší možnosť voľného výberu. To nielen zhorší možnosti mnohých sporiteľov, ktorí majú inú predstavu o optimálnom využití úspor, ale môže to ohroziť to aj druhý pilier ako taký. Nízke výnosy a nízke zhodnotenie úspor mnohých sporiteľov v nedávnej dobe budú znamenať nižšie mesačné platby, čo pre populistických politikov bude voda na mlyn.“

Je podľa vás správne, že štát prikazuje ľuďom, kde majú mať svoje peniaze uložené?

Sporitelia budú mať možnosť odmietnuť predvolenú stratégiu a sporiť si naďalej podľa vlastných predstáv. Zákon sa snaží urobiť rozhodnutie, ktoré mnohí sporitelia odkladajú, resp. nevenujú mu pozornosť.

Rezort práce argumentuje tým, že investičná stratégia zvýši nasporenú sumu sporiteľa po 40 rokoch sporenia najmenej o 50 %. Je to skutočne tak?

Nemám teraz tieto prepočty poruke. Každý takýto prepočet je však nevyhnutne postavený na predikciách na základe minulosti. Bavíme sa teda o pravdepodobnosti – áno, pravdepodobne sporitelia získajú vyšší výnos.

krajniak milan Čítajte aj Krajniak mení druhý pilier. Budeme mať dvojnásobné dôchodky?

Sporitelia sa po novom k svojim úsporám nedostanú. Je správne, že rezort práce pristúpil k takémuto rozhodnutiu?

Tento bod považujem za najhoršiu časť návrhu. Existuje mnoho dôvodov, prečo je pre sporiteľov výhodnejší jednorazový výber. Nech je to splatenie zvyšku hypotéky, investícia do zateplenia domu či iné výdavky. Viaceré krajiny, ako napr. Austrália či Spojené kráľovstvo, jednorazový výber umožňujú.

Je tu riziko, že ľudia budú odmietať vstup do II. piliera?

Áno, tento faktor znižuje atraktivitu II. piliera.

Pokiaľ ide o dedenie úspor v II. pilieri, v čom je zmena? Dostanú sa dedičia k peniazom svojho zosnulého príbuzného?

Doteraz sa prostriedky dediť mohli, pokiaľ si sporiteľ nezakúpil anuitnú platbu (doživotný dôchodok). Ani v novom návrhu sa toto nemení, keď si človek anuitu zakúpi, zaniká možnosť dedenia. Podľa nového návrhu, ak sa bude chcieť sporiteľ dostať k svojim prostriedkom po desiatich rokoch od dôchodkového veku (keď sa skončí programový výber), bude si musieť zakúpiť anuitu. Vtedy možnosť dedenia zanikne. Pozitívne je, že zákon zachová možnosť výberu výnosu z úspor.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Dôchodcovia #dôchodkové sporenie #Radovan Ďurana