Dôchodky: Viac druhov a každý má svoje podmienky. Ako sa v tom "chaose" vyznať?

Viac ako 1,7 miliónov dôchodkov vypláca každý mesiac Sociálna poisťovňa vyše 1,4 milióna ľuďom. Je možné sa vyznať v labyrinte penzijného systému? Každý druh dôchodku má svoje podmienky.

01.03.2023 06:00
partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia,... Foto:
Ak človek odpracoval 20 rokov a zarábal priemernú mzdu, jeho penzia bude približne 370 eur. Ak ale za rovnakých podmienok odpracoval 45 rokov, suma jeho penzie bude viac ako 829 eur.
debata

Starobný, predčasný, minimálny, invalidný či pozostalostný. Dôchodky, z ktorých každý má iné podmienky aj iný účel. Tak napríklad starobný dôchodok dostáva viac ako milión Slovákov a je tak najčastejšie vyplácanou penzijnou dávkou. Nárok naň má každý, kto dosiahne dôchodkový vek a odpracuje aspoň 15 rokov. Ak poistenec podmienky nespĺňa, jeho žiadosť Sociálna poisťovňa zamietne. Čím viac rokov odpracujete a čím viac zarábate, tým vyššia môže byť aj vaša budúca penzia.

Ak človek odpracoval 20 rokov a zarábal priemernú mzdu, jeho penzia bude približne 370 eur. Ak ale za rovnakých podmienok odpracoval 45 rokov, suma jeho penzie bude viac ako 829 eur.

Za nízku mzdu však pracujú desaťtisíce ľudí desiatky rokov. Tí, ktorí splnia podmienky minimálneho dôchodku, dostanú túto dávku automaticky. Ak im totiž Sociálna poisťovňa vypočíta nízky starobný dôchodok, posúdi aj ich nároky na penzijné minimum. Ak ich splnia, začnú dostávať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho. Za 30 rokov je penzijné minimum v sume 334,30 eura mesačne.

Dôchodkyňa v záhrade Čítajte aj Penzijný systém: Stačí len prvý pilier? Ako si zvýšite dôchodok?

Od januára tohto roka máte nárok na predčasný dôchodok, ak ste odpracovali aspoň 15 rokov, chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov a suma vašej penzie je vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu.

"Ak o tento druh penzie žiadate, musíte mať ukončený pracovný pomer a nesmiete pracovať ani ako živnostník. Ak totiž platíte odvody na povinné dôchodkové poistenie, nie je možné vyplácať predčasný starobný dôchodok. To znamená, že žiadateľovi nevznikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku, ak ku dňu vzniku nároku na predčasný dôchodok bude povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. "Suma vášho predčasného dôchodku ku dňu, keď požiadate o jeho priznanie, musí byť najmenej 375,10 eura mesačne, čo je viac ako 1,6-násobok životného minima pre plnoletú fyzickú osobu, dodal Kontúr.

Invalidný dôchodok je dávkou, na ktorú majú nárok aj mladí ľudia. Aby ho človek dostal, musí splniť tri podmienky, a to súčasne musí byť invalidný, má potrebný počet odpracovaných rokov a nespĺňa podmienky nároku na starobný alebo predčasný dôchodok. Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. Pokles schopnosti pracovať sa posudzuje porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej osoby.

sociálna poisťovňa logo Čítajte aj Nedostali ste oznámenie o zvýšení dôchodku? Možno ho máte v elektronickej podobe

Lekár pritom vychádza z podkladov zdravotnej dokumentácie, odborných lekárskych nálezov, vyhodnocuje všetky ochorenia, ktorými osoba trpí.

Poslednou penzijnou dávkou sú pozostalostné dôchodky. Ak je pozostalý aj penzistom, môže túto dávku dostávať v takzvanom súbehu. Pozostalostný dôchodok ale nie je celým dôchodkom po zomretom. Priznáva sa len 60 percent z tejto sumy. A keď je pozostalý aj starobným penzistom, vyšší dôchodok sa vypláca v plnej sume a nižší v sume jednej polovice. Ak teda pozostalý dostáva penziu v sume 400 eur a pozostalostný dôchodok Sociálna poisťovňa vypočíta v sume 200 eur, bude tento penzista dostávať svoju penziu v plnej sume a pozostalostnú dávku v sume jednej polovice. Spolu tak dostane 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #Dôchodcovia #seniori