Minimálne dôchodky: Rozmrazia ich už v júli? Vzrásť by mali o 15 až 30 eur. Kto si polepší?

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozorňuje na to, že minimálne dôchodky sa na Slovensku rozmrazia už od začiatku júla tohto roka.

20.02.2023 12:30
partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Predstaviteľom strán Smer-SD a Hlas-SD odporúča, aby si dôkladne naštudovali schválené znenie zákona a nestrašili ľudí tým, že rozmrazenie minimálnych dôchodkov sa odsunulo až na začiatok budúceho roka.

„Minimálne dôchodky sa budú zvyšovať už tento rok. Účinnosť zákona pri tomto bode ostala od 1. júla 2023," uviedol v tlačovej správe poslanec NR SR Peter Cmorej. O tom, že sa minimálne dôchodky rozmrazia už od júla tohto roka, písala agentúra SITA už po schválení novely zákona o sociálnom poistení v parlamente.

muž, otec, rodič, dôchodca Čítajte aj Rodičovský dôchodok: Dostane ho aj penzista, ktorý je invalidným dôchodcom?

„Strana Smer a Hlas buď účelovo zavádzajú, aby mohli strašiť dôchodcov, alebo ako amatéri nevedia čítať zákony. Minimálny dôchodok sa však napriek ich rečiam zvýši o 15 až 30 eur mesačne už tento rok, a to v závislosti od počtu odpracovaných rokov," zdôraznil poslanec Cmorej.

Minimálne dôchodky sa od júla tohto roka rozmrazia. Suma minimálnej penzie sa bude určovať staronovým spôsobom. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok bude opäť dosahovať 136 % zo sumy životného minima. Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body, od 40 rokov o 3 percentuálne body a od 50 rokov o 5 percentuálnych bodov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení od nezaradených poslancov NR SR zoskupených okolo Petra Pellegriniho, ktorú minulý týždeň schválil parlament.

„Nízkopríjmových dôchodcov je spolu 120 000. Z toho 70 000 malo minimálny dôchodok rozmrazený v tomto roku. V marci bude na schôdzi naša novela zákona, ktorá rozmrazí aj tie zvyšné minimálne dôchodky,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Ich výška sa v tomto roku nemenila a nízkopríjmoví dôchodcovia, ktorí ju ani po valorizácii neprekročili, dostávajú aj naďalej rovnaký dôchodok ako vlani.

Sumy minimálnej penzie sa, až do roku 2021 zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Jej sumy sú však nateraz zmrazené.

Bývalá vláda totiž jeho sumy skokovito zvýšila, súčasná vláda však sumy minimálneho dôchodku zmrazila a „rozmrazí“ ich až vtedy, ak 136 percent sumy životného minima bude vyššie ako najnižší minimálny dôchodok, teda vyššie ako 334,30 eura.

dôchodok, penzia, dôchodkyňa Čítajte aj Povinností sa pri poberaní penzie nezbavíte. Na čo nezabúdať?

Ako je to teraz

Na penzijné minimum majú nárok ľudia, ktorí splnia podmienky. Na sumu penzijného minima sa pritom zvyšujú starobné, predčasné aj invalidné penzie vypočítané v nižších sumách.

Podľa Zuzany Dvorákovej zo Sociálnej poisťovne podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku.

„Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II.¤piliera,“ konštatovala.

Kvalifikovaným obdobím je pritom celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1. januárom 1993 a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241.

Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24,1 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

O tento druh penzie senior nemusí žiadať, Sociálna poisťovňa mu ho prizná automaticky. Ak napríklad do penzie dnes odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a jeho budúca penzia by mala byť napríklad v sume 245 eur, Sociálna poisťovňa prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok.

Ak spĺňa všetky podmienky, automaticky zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneho. Ten je za 30 rokov v sume 334,30 eura mesačne.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #minimálne dôchodky #penzijné minimum