Kedy pôjdete do dôchodku? Zastropovanie už neplatí +príklady, kedy a kto môže ísť do penzie

Od roku 2021 platil zákon, podľa ktorého mali všetci poistenci stanovený vek odchodu do dôchodku. U mužov zohľadňoval iba dosiahnutý vek, u žien sa bral do úvahy aj počet vychovaných detí. Novela zákona o sociálnom poistení priniesla ale v prvom dôchodkovom pilieri veľké zmeny. Viaceré z nich začali platiť už od januára 2023.

04.10.2023 06:00
seniori v parku Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najväčšou zmenou je koniec zastropovania veku odchodu do penzie. Už ho nebude pevne určovať tabuľka, po novom ho určí takzvaný automat naviazaný na strednú dĺžku dožitia. Dotkne sa to všetkých ľudí narodených od roku 1967.

Dôchodková reforma začne platiť síce od januára, vek odchodu do dôchodku však aj na budúci rok bude určovať v súčasnosti platná tabuľka. Dôchodkový vek na Slovensku poistenec dovŕši v mesiaci v deň, ktorý sa číslom zhoduje s dňom jeho narodenia.

Vláda predstavila finančnú pomoc pre ohrozené skupiny obyvateľov
Video
Zdroj: TV Pravda

Aj po novele sa bude ženám, ale aj mužom, ktorí vychovali dieťa, dôchodkový vek znižovať o pol roka za každé dieťa. Naviazanie penzijného veku na automat ekonómovia vítajú. Pomôže stabilizovať dôchodkový systém. Pribúda totiž ľudí, ktorí budú dôchodky poberať, a ubúda tých, ktorí budú pracovať.

V súčasnosti je známy dôchodkový vek poistencov, ktorí sa narodili pred rokom 1967 a je uvedený v prehľadnej tabuľke. Dôchodkový vek poistencov narodených do roku 1966 sa počíta podľa starého systému a stanoví sa opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Príklad výpočtu

„Napríklad ľuďom, ktorí sa narodili v roku 1993, sa dôchodkový vek zvýši približne o tri roky oproti ročníku narodenia 1966. Inak povedané, za 27 rokov vzrastie dôchodkový vek o 3 roky, teda každý rok približne o 1,3 mesiaca,“ konštatuje tím Oranžovej obálky.

Ak ale bude stredná dĺžka dožitia klesať, bude sa s ňou znižovať aj vek odchodu do penzie. „To znamená, že ak stredná dĺžka dožitia v momente dosiahnutia dôchodkového veku oproti súčasnosti bude klesať, prejaví sa to aj na spomalení rastu dôchodkového veku a naopak,“ vysvetľuje tím Oranžovej obálky.

Napríklad pani Zuzana, ktorá sa narodila v roku 1980, nevychovala ani jedno dieťa, sa do dôchodku dostane ako 66-ročná. Pani Ľudmila sa narodila v tom istom roku, ale vychovala jedno dieťa. Tá dôchodkový vek dosiahne o pol roka skôr. Ak by aj naďalej platil súčasný stav, Zuzana by šla do penzie v 64 rokoch a Ľudmila po dosiahnutí 63,5 roka.

dôchodkyňa, peniaze, senior Čítajte viac Dôchodkový vek sa od januára mení. Aký vplyv na vek odchodu do penzie bude mať počet detí? Pozrite si prepočty v tabuľke

Zmeny od januára

  • Ročníkom narodeným v roku 1967 a mladším sa už bude vek odchodu do penzie zvyšovať automaticky podľa strednej dĺžky života.
  • Zachované zostane skracovanie dôchodkového veku podľa počtu vychovaných detí. Pri výchove jedného sa odchod skráti o šesť mesiacov, pri dvoch o 12 mesiacov a pri troch a viac maximálne o 18 mesiacov.
dochodkovy vek 1
Dôchodkový vek.
dochodkovy vek 2 Dôchodkový vek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #dôchodkový vek #dôchodková reforma