Vdovské dôchodky po novom. Kto bude mať nárok poberať ho a dnes ho nedostane?

Nárok na vdovský a vdovecký dôchodok by mohol získať aj bezdetný pozostalý manžel či manželka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslankyne Simona Petrík a Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko).

21.11.2023 11:41
dôchodkyňa, peniaze, senior Foto:
Štastný pár seniorov v parku.
debata (17)

Návrh podľa Petrík rieši diskrimináciu bezdetných vdov a vdovcov. „Tí a tie ako jediní zostali bez nároku na vdovský a vdovecký dôchodok. Navrhujeme preto, aby nárok naň mali od dovŕšenia 59 roku života,“ priblížila.

V súčasnosti má jeden z ovdovelých manželov nárok na výplatu dôchodku po dvoch rokoch od smrti manžela len v prípade, ak sa pozostalý stará o nezaopatrené dieťa, je invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, vychoval aspoň tri deti, dovŕšil vek 52 rokov a vychoval dve deti, dovŕšil vek 57 rokov a vychoval jedno dieťa, alebo ak dovŕšil dôchodkový vek.

smrť blízkeho, vdovec, dôchodok, utešovanie pozostalého, smútok Čítajte viac Koho je dôchodok po smrti jeho poberateľa? Majú naň nárok príbuzní alebo ostane štátu?

„Záleží nám na tom, aby žiadna skupina obyvateľstva nebola prehliadaná a znevýhodnená. Aj vdovy a vdovci bez detí sú po smrti svojho manžela alebo manželky vystavení riziku chudoby. Toto je šanca im pomôcť. Verím, že sa k podpore tohto návrhu pridajú všetci, ktorým záleží na pomoci ľuďom v seniorskom veku,“ doplnila Plaváková.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #vdovský dôchodok #vdovecký dôchodok