Dôchodky budú rásť rýchlejšie ako ceny. Penzia prerastie infláciu o niekoľko percent

Pri aktuálnom klesajúcom trende inflácie znamená oneskorená valorizácia podľa rozpočtovej rady to, že štandardné dôchodky budú rásť rýchlejšie ako ceny. Podľa súčasných prognóz by preto celkový príjem dôchodcov mal prevyšovať infláciu o 6 až 8 percent.

26.01.2024 13:58
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata (10)

Automatická valorizácia chráni kúpnu silu „štandardných“ dôchodkov. Na rast cenovej hladiny však reaguje s oneskorením, a preto pri inflačnom šoku spôsobuje dočasný pokles kúpyschopnosti týchto príjmov. Takáto situácia nastala od začiatku roku 2022, a to aj napriek prijatiu opatrení na zmiernenie vplyvu inflácie na dôchodky, ako bol mimoriadny štrnásty dôchodok a rodičovský dôchodok.

Priemerná kúpna sila dôchodkov na obdobie asi jedného roka v porovnaní s prvým polrokom 2021 klesla približne o 9 %. Tento dočasný problém sa podarilo systematicky vyriešiť zavedením mimoriadnej valorizácie v polovici minulého roka. Tá by mala pomôcť ochrániť dôchodky aj v prípade budúcich inflačných šokov a zabrániť opakovaniu podobnej situácie. Na sociálnej sieti to uviedla Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

pár, peniaze Čítajte viac Ktoré správne poplatky sa zvýšia v roku 2024? Vodičský preukaz, občiansky či pas zdražejú

„Kúpyschopnosť starobných dôchodcov sa pred koncom tohto roka vrátila približne na úroveň pred inflačným šokom a na kompenzáciu inflácie už nebolo potrebné prijímať ďalšie nákladné jednorazové alebo trvalé opatrenia," upozorňuje rozpočtová rada. V decembri minulého roka však vláda Roberta Fica vyplatila penzistom mimoriadny príplatok v sume 300 eur a od roku 2024 plánuje schváliť trinásty dôchodok vo výške priemernej sumy daného typu dôchodku. „Tým by sa priemerná kúpna sila dôchodkov trvale zvýšila takmer o 7 percent nad úroveň pred inflačným šokom," uviedla RRZ. To však znamená trvalé dodatočné výdavky z verejných financií na ľudí v starobnom a predčasnom dôchodku vo výške približne 700 miliónov eur ročne.

Pri aktuálnom klesajúcom trende inflácie znamená oneskorená valorizácia podľa rozpočtovej rady to, že štandardné dôchodky budú rásť rýchlejšie ako ceny. Podľa súčasných prognóz by preto celkový príjem dôchodcov mal prevyšovať infláciu o 6 až 8 percent. „Vzhľadom na zlý stav verejných financií a potrebu stabilizácie verejného dlhu by vláda mala byť prirodzene opatrná pri prijímaní plošných, drahých a trvalých opatrení bez reálneho finančného krytia, špeciálne, ak tieto opatrenia nemajú jasne deklarovaný reálny cieľ, ktorý riešia," zdôraznila rozpočtová rada.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia