Predčasný dôchodok má prísnejšie podmienky ako starobný. Čo vám do neho ale musia zarátať?

Pri predčasných dôchodkoch sa do penzie nepočítajú všetky veci tak ako pri riadnych starobných dôchodkoch.

03.04.2024 06:00
dôchodcovia, manželia, dôchodci, dôchodkyňa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odpracovanými rokmi na účely posúdenia splnenia podmienky na nárok predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch sú všetky roky dôchodkového poistenia, ktoré ste získali, a to aj vrátanie obdobia poistenia, ktoré ste prípadne získali v cudzine (cudzinou sa rozumie iný členský štát Európskej únie, Islandská republika, Nórske kráľovstvo, Lichtenštajnské kniežactvo a Švajčiarska konfederácia a štáty, s ktorými má Slovenská republika uzavretú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení), okrem

  • obdobia štúdia na strednej škole alebo vysokej škole (učebný pomer je jedným z druhov pracovnoprávnych vzťahov, teda nie je obdobím štúdia, preto sa započítava do odpracovaných rokov),
  • obdobia nezamestnanosti,
  • obdobia odborného školenia alebo politického školenia,
  • obdobia dodatočného zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie za obdobie štúdia a za obdobie zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Uvedené obdobia sú naďalej obdobím dôchodkového poistenia na účely posúdenia splnenia podmienky potrebnej doby 15 rokov a taktiež sú obdobím dôchodkového poistenia na účely určenia sumy predčasného starobného dôchodku.

uzi Čítajte viac Pracovali ste aj v zahraničí a potrebujete sa poradiť o výške penzie a ďalších veciach?

Príprava na dôchodok

Na odchod do dôchodku sa však treba pripraviť vopred. Jednou z vecí, ktorú by ste nemali zanedbať, je, že si začnete pripravovať potrebné dokumenty a overíte si, či vám Sociálna poisťovňa započíta všetko potrebné. Obávate sa, že vám do dôchodku nezapočítajú všetko potrebné? Overiť si to môžete jednoducho cez službu Sociálnej poisťovne. V rámci služby ľudia zistia okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných a neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia. Odchod do dôchodku začína väčšina ľudí riešiť, až keď sa blíži dôchodkový vek.

Ako však uvádza Sociálna poisťovňa, súčasný dôchodkový systém čoraz viac praje pripraveným. „Či ste na odchod do dôchodku pripravení, alebo vám ešte niečo chýba, vám napovie elektronický účet poistenca,“ uvádza Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa prináša pre ľudí, ktorí majú viac ako 39 rokov, službu Príprava na dôchodok.

Lekár a seniori Čítajte viac Požiadali ste o dôchodok? Lekári vás môžu odmietnuť vyšetriť a môžu chcieť peniaze. Majú na to právo?

V rámci nej ľudia zistia okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných a neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia. Tiež majú možnosť zistiť, ktoré doklady Sociálnej poisťovni chýbajú v evidencii a ktoré bude potrebovať pre spísanie a výpočet dôchodku. Druhou podmienkou prístupu do tejto služby je okrem veku fakt, že záujemca o túto službu nepoberá starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok Prístup do elektronického účtu poistenca si vedia záujemcovia zriadiť on-line alebo osobne na pobočke Sociálnej poisťovne.

Aby ste si teda overili, ktoré obdobia dôchodkového poistenia máte v evidencii, navštívte svoj Elektronický účet poistenca, v ktorom je váš Individuálny účet poistenca (tieto služby sa nachádzajú v eSlužbách Sociálnej poisťovne). V Individuálnom účte poistenca si skontrolujete jednotlivé obdobia vášho dôchodkového poistenia a takto si overíte, či všetky obdobia sú tu pre váš dôchodok evidované. Overiť si evidenciu období dôchodkového poistenia môžete aj tak, že požiadate o Výpis z EUP prostredníctvom: formulára pre otázky, telefonicky na bezplatnom tel. č. 0800 123 123, e-mailom na adrese podatelna@socpoist.sk, osobne v pobočke Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #predčasný dôchodok #dôchodkový vek #príprava na dôchodok