Čo skryje skrinka a čo špajza

Skrinka na potraviny nemusí byť veľká, no mala by byť urobená dômyselne, aby ste mali všetko poruke a na svojom mieste. Platí to aj pre špajzu.

10.06.2021 10:00
jedlo, skladovanie potravín, komora, špajza Foto:
Samostatná komora či špajza poskytuje viac priestoru ako potravinová skriňa a okrem surovín potrebných na varenie do nej môžete odložiť aj kuchynské spotrebiče, ktoré používate iba občas, zaváraniny a kadečo iné.
debata

Kuchynský nábytok má zvyčajne hĺbku šesťdesiat, niekedy i viac centimetrov a aj úzka potravinová skriňa poskytne dôležité úložisko pre potraviny. "Čoraz populárnejšie sú potravinové skrine s výsuvnými poličkami, pretože sa v nich dajú veci prehľadne uložiť a sú dobre dostupné,“ hovorí Magdaléna Bóriová, vedúca kuchynského štúdia Oresi.

„Výsuvný systém je dôležitý najmä v spodnej časti skrine, šetrí čas pri hľadaní potravín a surovín a zároveň sa nemusíte veľmi zohýnať.“ Výsuvné systémy sú rôzne, niektoré umožňujú vytiahnuť iba jednu konkrétnu poličku, respektíve zásuvku, pri iných sa vysunú všetky naraz. Praktickejšia je prvá možnosť.

Komora schová aj mrazničku

Samostatná komora či špajza poskytuje viac priestoru ako potravinová skriňa a okrem surovín potrebných na varenie do nej môžete odložiť aj kuchynské spotrebiče, ktoré používate iba občas, zaváraniny a kadečo iné. Ak je v nej nižšia teplota, je vhodná i na uskladnenie ovocia a zeleniny, ak je priestor veľkorysejší, môžete v nej mať napríklad aj mrazničku.

Systém nadovšetko

Do menšej potravinovej skrine sa toho zmestí neúrekom, najmä ak si vezmete k srdcu slová odborníčky na poriadok Marie Kondo. „Nenakupujte do zásoby príliš veľa potravín s krátkou trvanlivosťou. Zbytočne zapracete priestor a dávate šancu plesniam či moliam,“ radí. Potraviny odporúča skladovať v sklených nádobách, ktoré sú ekologické, potraviny sú chránené a môžete ich systematicky uložiť. Do výšky rúk, respektíve očí dajte potraviny, ktoré používate najčastejšie – múku, soľ, cukor, cestoviny, koreniny. Zaváraniny a konzervy položte v potravinovej skrinke úplne dole, aby nezaťažili zbytočne konštrukciu nábytku.

dóza, potraviny, balenie, skladovanie Čítajte viac 5 tipov pre bezpečnejšie potraviny

Nakupujte s rozvahou

V komore alebo špajze môžu byť zaváraniny aj na horných poličkách. Na menej dostupné miesta ukladajte potraviny alebo veci, ktoré používate iba občas, napríklad formičky na pečenie, hriankovač či rôzne pomôcky na pečenie. Naopak, vrecúška, potravinovú fóliu alebo servítky je dobré mať poruke. „Ak chcete mať v kuchyni poriadok a systém, nenakupujte hlúposti. Je zbytočné kupovať niekoľko kíl cukru len pre výhodnú cenu v akcii a potom ho nemať kam uložiť,“ nabáda M. Kondo.

Pomôže aj vizualizácia

Ak sa chystáte prerábať staršiu kuchyňu alebo budete mať celkom novú, už na začiatku myslite aj na umiestnenie potravinovej skrine alebo samostatnej špajze. „Skúsení dizajnéri navrhnú vhodný priestor aj tam, kde si ho bežný užívateľ nedokáže predstaviť,“ prízvukuje M. Bóriová. „Upozornia napríklad na to, že do širokej potravinovej skrine síce uložíte skutočne veľa vecí, ale budú mať aj riadnu váhu, ktorú budete musieť vysúvať, čo určite nie je dobré riešenie pre starších alebo nižších ľudí. Poradia i pri výbere úchytov, ktoré by mali nielen dobre vyzerať, ale byť aj funkčné.“

V niektorých kuchynských štúdiách vám pri návrhu urobia 3D vizualizáciu, takže svoju budúcu kuchyňu aj s potravinovou skriňou a jej vnútorným usporiadaním si môžete pozrieť ešte predtým, ako bude naozaj existovať. Vopred si dokážete presne predstaviť všetok priestor, nábytok i jeho vnútorné usporiadanie a ešte v tejto fáze aj maximálne prispôsobiť svojim potrebám, zvykom alebo výške.

Výhody potravinovej skrine:

  • všetko máte poruke, počas varenia a pečenia zbytočne nebeháte
  • môže vytvoriť estetickú kompaktnú súčasť kuchynskej linky
  • pri systematickom usporiadaní potravín máte vždy prehľad, čo treba kúpiť
  • ľahko sa upratuje

Výhody komory:

  • poskytuje veľkorysý priestor na väčšie zásoby potravín
  • môžete v nej uskladniť aj ovocie a zeleninu
  • môže v nej byť samostatne stojaca mraznička alebo menej používané kuchynské alebo ďalšie domáce spotrebiče, napríklad vysávač

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skladovanie potravín #dobré bývanie #špajzka #komora