Premyslite si stavbu domu, nezabudnite na farby

Staviate dom? Heslom súčasnosti je šetrenie a dôraz na každý detail. Na to, ako sa budete doma cítiť, výrazne vplývajú aj farby, ktoré si do interiéru vyberiete. Už dávno neplatí, že celý dom musí byť iba biely. Okrem stien myslite na to, akú farbu majú dvere, okná, podlahy a nábytok.

07.10.2021 10:00
dom, novostavba, maľovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Buďte detailisti

Ak nemáte žiadnu skúsenosť so stavbou, spýtajte sa známych, kolegov, priateľov, ktorí už dom stavali a vedia, čo je dôležité, čoho sa vyvarovať i ako postupovať. Môžu vám aj poradiť, ako si dobre vybrať stavebnú firmu či materiál.

Výber materiálov
Stavba domu nie je jednoduchý projekt, okrem financií si vyžaduje aj veľa trpezlivosti a času. Neľutujte ho a sledujte ponuky dodávateľov stavebných materiálov na viacerých miestach.

Nákup materiálov
Dôkladne si prerátajte, koľko a akého materiálu budete potrebovať. Zvážte, samozrejme, aj jeho kvalitu, aby ste síce možno na začiatku ušetrili, ale v konečnom dôsledku nekupovali zakrátko materiál znova a nemuseli investovať do opráv.

Stavebná firma
Jednou z najdôležitejších vecí je vybrať si dobrú stavebnú firmu. Buďte obozretní, preverte si, aké skúsenosti a recenzie firma má. Stavebné podmienky a ceny si zistite a overte u viacerých a po dôkladnom zvážení vyberte tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Najdrahšia nemusí byť automaticky najlepšia.

Finančná rezerva
Každá stavba stojí v konečnom dôsledku viac, ako mala stáť pôvodne. Pri plánovaní nákladov sa veľakrát zabúda napríklad na brány či ploty. Príkladom je aj súčasný skokový nárast cien stavebných materiálov, ktorý mnohým stavbu výrazne skomplikoval.

počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia, plánovanie Čítajte viac Drahšie stavebné materiály, lacnejšie bývanie

Viete sa vyfarbiť?

Základom je rozdelenie na teplé a studené farby. Medzi teplé patrí oranžová, žltá, ružová, červená a ich odtiene. Dodávajú energiu a pôsobia optimisticky. Studené sú modrá, zelená či fialová, prinášajú harmóniu a duševnú pohodu. S farbami nepreháňajte, ak ich bude príliš veľa, miestnosti budú pôsobiť chaoticky, málo farieb zasa môže vytvoriť strohú a neosobnú atmosféru.

Oranžová dodá energiu, dokáže zvýšiť koncentráciu i aktivitu. Pekne vyznie v kombinácii s ružovou.

Červená vyvoláva aktivitu a vášeň, ak jej je príliš veľa, môže pôsobiť agresívne. Kombinujte ju s jemnejšími odtieňmi.

Žltá miestnosť rozžiari, je optimistická, zlepšuje náladu, hodí sa do detskej izby alebo pracovne, môžete ju kombinovať s výraznejšími farbami.

Ružová slabšie odtiene pôsobia jemne a pokojne, sýtejšie vyvolávajú hravosť, púdrové odtiene vyniknú aj v obývačke a spálni

Zelená pôsobí prirodzene, vzbudzuje pokoj, mnohé odtiene sa ľahko kombinujú, v mnohých domácnostiach si našla miesto napríklad v kúpeľniach.

Modrá prináša pokoj a rovnováhu, môžete ju pekne skombinovať s oranžovou alebo so žltou.

Fialová tmavšie odtiene pôsobia tajomne, veľmi príjemne pôsobia tóny levanduľovej a bielej.

betón, kuchyňa Čítajte aj Betón je aj elegantný

Je dobré vedieť

Maľovať môžete v podstate kedykoľvek. Ak počkáte na jar či na leto, môžete dlhšie vetrať a farby budú schnúť rýchlejšie. Nemusíte sa však báť ani chladnejšieho počasia. Vďaka kúreniu budú steny nahriate a náter bude dobre schnúť. Suchý vzduch, ktorý sa tvorí v izbách, spolu s vykurovaním ponúka na maľovanie lepšie podmienky ako letné daždivé dni.

S maľovaním začínajte od okna, smerujte postupne k dverám. Orámujte si detaily a potom natierajte celé plochy. Strop natierajte do kríža, nevytvoria sa vám na ňom pruhy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farby #výber farieb #Stavebný magazín #stavba domu