Žiarič tepla: Aby vám vonku bolo teplo aj na jeseň

Príjemné jesenné dni môžete využiť na relax aj na terase či lodžii. Ideálne prostredie pomôžu vytvoriť vonkajšie žiariče a ohrievače. Prinášame tipy, ako si vybrať správne.

13.10.2021 10:00
ohrievače, teplo, terasa, pohoda Foto:
Na trhu je niekoľko rôznych druhov prenosných elektrických zdrojov tepla, líšia sa nielen tvarom, ale aj spôsobom ohrevu vzduchu.
debata

1. Dôkladne si zistite technické parametre ohrievača.

  • zamerajte sa na výkon, počet nastaviteľných stupňov ohrevu, prítomnosť termostatu, poistky proti prehriatiu a v neposlednom rade aj na rozmery. Pri elektrických žiaričoch si postrážte dĺžku prívodného kábla, pri ohrievačoch s ventilátorom zase hlučnosť. Ak budete chcieť ohrievač často presúvať z miesta na miesto, bude pre vás prioritou nízka hmotnosť.

2. Plynové ohrievače využívajú väčšinou 10-kilogramovú propán-butánovú fľašu, ktorá nekazí estetický dojem, pretože je skrytá v konštrukcii.

  • súčasťou plynového ohrievača je i hadica na prívod plynu a regulátor tlaku, ktorým možno výkon ovplyvniť.

3. Plynové žiariče sú vhodné na ohrievanie vzduchu na terasách a balkónoch, v altánoch, pod pergolami či v zimných záhradách, len do dobre odvetraných miestností.

  • ak potrebujete vykurovať dlhodobo, zvoľte radšej kombinovaný ohrievač (na elektrinu a plyn), ktorý nevypúšťa do vzduchu oxid uhličitý. Hlavnou výhodou žiariča s plynovým pohonom je nezávislosť od elektrickej energie. Ide o praktické mobilné riešenie určené do exteriéru, ktoré vyrába sálavé teplo do vzdialenosti niekoľkých metrov. Veľkou prednosťou je minimálna spotreba a vysoká účinnosť, ale tiež možnosť regulácie výkonu podľa aktuálnej potreby. Oproti elektrickým variantom však majú nižšiu efektivitu infražiarenia a sú drahšie.
obec Malinovo, bývanie Čítajte viac Bývanie: Mesto verzus satelit

4. Ak máte radšej väčšiu variabilitu využitia a chcete ohrievač využívať aj v interiéri, rozhodnite sa pre tepelný žiarič na elektrický pohon.

  • na trhu je niekoľko rôznych druhov prenosných elektrických zdrojov tepla, líšia sa nielen tvarom, ale aj spôsobom ohrevu vzduchu. Ohrievače na elektrinu sú ideálne riešenie pre rýchle a pohodlné vykúrenie miestností, ktoré nevyužívate veľmi často. Hodia sa do rekreačných objektov s nepravidelnou prevádzkou, ako sú chaty alebo chalupy. Ich nespornou výhodou je možnosť nasmerovania tepla a okamžitý nábeh vykurovania. Elektrické ohrievače majú ochranu proti prehriatiu a možno ich ľahko prenášať. Nevýhodou je vysoká spotreba elektrickej energie a obmedzená životnosť, najmä infražiariviek.
Zdroj: HORNBACH
debata chyba
Viac na túto tému: #Stavebný magazín #žiariče