Šťastné a upratané Vianoce! A podľa čoho sa rozhodnúť, či umelý alebo živý stromček?

Pred Vianocami treba spraviť veľa vecí. Patrí medzi ne aj upratovanie a výber vianočného stromčeka. Prinášame tipy, ako upratať aj pri nedostatku času a podľa čoho sa rozhodnúť medzi umelým a živým stromčekom.

14.12.2021 08:00
Vianoce, dieťa, radosť, zdobenie, vianočný... Foto:
Pri živých vianočných stromčekoch je kľúčové poznať ich pôvod.
debata (2)

4 + 3 tipy pre upratané sviatky

1. Vyhoďte zbytočnosti

  • v kuchyni, ale aj v zásuvkách, na stolíkoch, v skriniach či na parapetoch sa často povaľujú papiere, sponky, časopisy, staré baterky do ovládačov, zvyšky vyhoretých sviečok a iné drobnosti. Urobte inventúru a zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete.

2. Vyčistite nábytok

  • po vyhodení zbytočností poličky, stolíky, parapety a skrinky očistite a umyte

3. Zbavte sa prachu

  • povysávajte a povytierajte podlahy, nezabudnite na dôkladné vyvetranie. Pocit čistoty umocnia vonné sviečky alebo difuzér

4. Umyte okná

  • nie to síce najobľúbenejšia práca, ale čisté okná urobia v interiéri veľký dojem
odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner
mačka, dieťa, zviera Čítajte viac Chce vaše dieťa pod stromček zvieratko? Vyskúšajte, či by zvládlo starostlivosť oň

Kuchyňa

  • upracte si kuchynskú linku, nezabudnite ani na komoru a myslite aj na chladničku, vyhoďte z nej zabudnuté potraviny a zároveň si premyslite, čo budete potrebovať na sviatky

Obývačka

  • vyčistite sedačku, kreslá, dôkladne poutierajte prach na nábytku a venujte pozornosť aj kvetom. Doprajte im vodnú sprchu, svoju trpezlivosť si môžete vyskúšať, ak handričkou vyčistíte každý list

Spálňa

  • vyperte prikrývky i vankúše, poutierajte prach

Umelý alebo živý stromček?

Živé rezané stromčeky sa javia ako ekologickejšia alternatíva predovšetkým z hľadiska ich uhlíkovej stopy. Kým pri výrobe umelých stromčekov z plastu vznikajú emisie skleníkových plynov, živé stromčeky počas svojho rastu oxid uhličitý pohlcujú a produkujú kyslík. Ich celková uhlíková stopa, ktorú tvoria napríklad emisie spojené s ich transportom či zhodnotením, je podstatne nižšia ako v prípade umelých.

Kyslík a stopy

Na jednom hektári pôdy sa vypestuje približne 7 000 stromčekov. Toto množstvo naviaže v priebehu desaťročnej fázy rastu okolo 145 ton CO2 a za rovnaký čas vyprodukuje viac ako 100 ton kyslíka.

Prírodný vianočný stromček má podľa prepočtov British Carbon Trust uhlíkovú stopu približne 3,5 kilogramu CO2, ak po Vianociach nájde využitie ako palivo. V prípade, že sa bude rozkladať na skládke, jeho uhlíková stopa vzrastie zhruba na 16 kilogramov CO2. Uhlíková stopa umelého vianočného stromčeka je podstatne vyššia – dosahuje až 40 kilogramov CO2. Umelé stromčeky z plastu navyše na rozdiel od klasických živých stromčekov nie sú biologicky rozložiteľné.

rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Čítajte viac Sladký vianočný domov: Tipy, ako si to na sviatky skrášliť

Domov pre vtáky

Pri živých vianočných stromčekoch je kľúčové poznať ich pôvod. Vianočné stromčeky, ktoré sa pestujú v špeciálnych lesných škôlkach, dosahujú priemerný vek pri vyrúbaní 10 až 15 rokov. Po výrube sa vždy vysádzajú nové stromčeky, ktoré nahradia pôvodné.

Staršie vianočné stromčeky často vytvárajú uzavretý vegetačný kryt. Kultúry vianočných stromčekov tak ponúkajú rôznym druhom živočíchov prostredie, aké vo vysokom lese nájdu len zriedka. Svoje domovy tam nájdu napríklad sýkorky, sojky a škovránky. Výskum zo Sauerlandu ukázal, že až 80 % hniezdiacich párov škovránkov lesných hniezdi práve v kultúrach vianočných stromčekov.

Dôležitý je aj prístup k ich pestovaniu. Napríklad producent jedlí NORDMANN gold garantuje, že pri ich pestovaní nebola použitá žiadna chémia zaťažujúca prírodu. Naopak, lesné plochy boli cielene zachované pre ďalší rast.

V prípade tohto druhu jedlí sa na jeden kamión naloží zhruba 1 100 stromčekov. Priemerná trasa jedného kamiónu je dlhá okolo 600 km. Na jeden stromček tak pripadá približne 0,55 km prepravnej trasy.

Stromček po Vianociach môžete narezať na menšie kúsky a použiť do kompostu. Efektívnejšie je nasekať ho na drobné kusy, spracovať v drviči a rozsypať po záhrade. Ďalším variantom recyklácie je jeho spálenie.

Zdroj: odpady-portal.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie