Prečo lepšiu strechu odkladáme?

Takmer 40 % Slovákov plánuje renováciu svojho domu po častiach, viac ako dve tretiny do nej nezahŕňajú strechu. Pritom práve cez ňu uniká približne 25 % tepla a investícia do jej opravy sa určite oplatí.

19.04.2022 11:00
strecha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa prieskumu, ktorý agentúra Focus robila pre platformu Budovy pre budúcnosť (BPB), majú pritom majitelia domov stále vyššie nároky na kvalitné vnútorné prostredie. Pri rozhodovaní o oprave domu im najviac záleží na zvýšení komfortu bývania – 90 %, zlepšení technického stavu domu – 84 % a úspore výdavkov za energie – 80 %. Tí, ktorí dom už zrenovovali, zhodnotili väčšinu týchto požiadaviek za splnené – 88–93 %. Renováciu strechy však v uplynulom období odložilo 58 % opýtaných a v budúcnosti sa chce na ňu zamerať len 30 % domácností. "Je pritom piatou stenou domu, uniká ňou až 25 % tepla z domácnosti. V čase plynovej krízy a zvyšujúcich sa nákladov na vykurovanie by jej zateplenie malo byť pri obnove domu logickým krokom,“ hovorí Marcela Kubu, riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnych izolácií. Pri rekonštrukciách investovalo najviac majiteľov rodinných domov doteraz do výmeny okien – 70 %, zateplenia fasády – 49 % a renovácie vykurovania – 47 %.

dieľňa, dobré bývanie, skrinka, Čítajte viac Je vizitkou každého majstra: 6 krokov pre dokonalú dielňu

Z tých, čo plánujú rekonštrukciu domu, 38 % uviedlo, že ju plánujú robiť po častiach, niekoľko mesiacov až rokov. Hlavným dôvodom je, že väčšia renovácia by príliš obmedzila ich bývanie. "Rekonštrukcia je určite zásahom do prevádzky domácnosti, no práve zateplenie strechy je možné urobiť rýchlo a bez obmedzení,“ zdôrazňuje M. Kubu. Mnohým majiteľom domov by podľa nej mohol pomôcť moderný technologický postup fúkania izolácie. Týmto spôsobom sa strecha zateplí doslova za niekoľko hodín, bez odpadu a škodlivín, a je vhodný pre ploché i šikmé strechy.

Striekané izolácie vznikajú miešaním chemikálií v kvapalnej podobe. Najčastejšie sa takto aplikujú mäkké striekané PUR peny. Pri fúkanej izolácii sa používajú od prvej chvíle pevné materiály – minerálna vlna alebo celulóza. "Pri výbere tepelnej izolácie je namieste zvážiť prínosy, ktoré jednotlivé materiály poskytnú. Okrem tepelnoizolačných vlastností a rýchlosti aplikácie je veľmi dôležitá ochrana proti požiaru a obsah látok, ktoré sa môžu zo strechy uvoľňovať do interiéru,“ ozrejmuje M. Kubu. Minerálna fúkaná izolácia je, ako dodáva, ekologický materiál, absolútne nehorľavý aj bez pridaných chemických látok, s najvyššou triedou sadania, takže zachováva nafúkanú hrúbku po dlhé roky.

Rozdiely vo vlastnostiach izolácií

Fúkaná minerálna izolácia Fúkaná celulóza Striekaná PUR pena
Tepelná izolácia áno áno áno
Akustická izolácia áno áno nie
Protipožiarna izolácia áno nie nie
Priedušnosť áno áno nie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #izolácia #zateplenie #dobré bývanie