Teplo počúva wi-fi a investície vráti slnko

Je viac ako pravdepodobné, že ceny plynu či ropy budú rásť a prejaví sa to aj na cenách elektrickej energie. Ako dosiahnuť čo najvyššiu mieru energetickej nezávislosti?

08.06.2022 11:00
dom, obnoviteľné zdroje, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovensko je závislé od dovozu fosílnych palív. Časť domácností, predovšetkým staršie rodinné domy, kúri tuhým palivom, no najrozšírenejšie je vykurovanie plynom. V oboch prípadoch ide o neobnoviteľné zdroje, s ktorými sa do budúcnosti nepočíta. "Zemný plyn je fosílne palivo, aj keď ho označujeme za nízkouhlíkové. Pri jeho ťažbe a preprave dochádza k pomerne veľkým únikom metánu, ktorý je pre klímu horší ako CO2, čo prakticky nízke emisie uhlíka pri spaľovaní úplne neguje. S plynom sa naďalej počíta len ako s prechodovým palivom, nie je budúcnosťou energetiky,“ tvrdí Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie (SAPI). Časť domácností vykuruje biomasou.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac Obnova rodinných domov: Ušetrite na nákladoch na energie

"Biomasu môžeme považovať za obnoviteľný zdroj, ale len za predpokladu, že je trvalo udržateľný, a teda nepochádza z nelegálnej ťažby. Ťažba nesmie zhoršovať eróziu pôdy a zároveň sa po nej kontinuálne musí obnovovať lesný fond,“ približuje J. Karaba. Otázkou sú bežné prevádzkové náklady. Cena obyčajnej pílenej biomasy bola v ostatných rokoch pomerne nízka, keďže išlo prevažne o kalamitné drevo. To sa však postupne míňa a aj v kontexte súčasnej geopolitickej situácie možno očakávať ďalšie zdražovanie. Platí to osobitne v prípade moderných kotlov na biomasu, ktoré používajú pelety, a domácnosti si za kvalitu musia priplatiť.

Video
Pravda o klíme - 4. diel: O teple a ekologickom vykurovaní s Petrom Kurillom, manažérom pre Centrálne zásobovanie teplom spoločnosti Veolia Energia Slovensko. Premiéra 19. 5.
Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnoviteľné zdroje #dobré bývanie