Majte oči na stopkách a pred dovolenkou myslite aj na ochranu majetku

Kým si začnete vychutnávať voľné dovolenkové dni, nezabudnite na zabezpečenie svojho domu alebo bytu.

13.06.2022 10:00
nehnuteľnosti, reality, realitný agent, dom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štatistiky krádeží a poistných udalostí kulminujú v lete, mnoho ľudí totiž podceňuje rôzne riziká a nástrahy. Na to, aby vás po návrate z dovolenky neprekvapili finančné a iné straty, stačí urobiť niekoľko lacných, no efektívnych opatrení.

Oči na stopkách

Robíte to síce každý deň, no pred odchodom na dovolenku to spravte radšej dvakrát – skontrolujte, či je naozaj dobre zatvorené každé jedno okno, či ste všade zhasli svetlá, odpojili elektrické spotrebiče zo zásuviek, na škodu nemusí byť ani odstavenie prívodu vody. Na dôslednú kontrolu si doprajte dostatok času a preverte každý detail. Určite je to lepšie, ako počas cestovania prísť na to, že dcéra nechala v izbe zapnutú žehličku na vlasy alebo že ste nezamkli záhradnú bránku, keď ste vykladali kontajner na smeti.

Susedia alebo výmena

Výhodou je, ak máte dobrých susedov, ktorým môžete zveriť kľúče. Polejú vám kvety, vyvetrajú a vyberú aj poštovú schránku. A ak by bolo treba, otvoria i hasičom alebo iným záchranným zložkám. Najlepším riešením je, ak môže niekto v dome alebo v byte počas vašej neprítomnosti bývať. U nás zatiaľ ešte nie je príliš rozšírená vzájomná výmena, tzv. swap nehnuteľnosti, keď poskytnete svoje bývanie cudzím ľuďom. Ak máte nehnuteľnosť v turisticky atraktívnej lokalite, možno to stojí za zváženie. Informácie nájdete na viacerých aplikáciách, napríklad Airbnb, Homeexchan či Lovehomeswap.

trezor, sejf, stetoskop Čítajte viac Trezor vám ochráni cennosti. Pohromou nemusí byť len zlodej

Od nábytku po stavbu

Nielen počas dovolenky, ale po celý rok, zvlášť, ak ste sa rozhodli svoju nehnuteľnosť požičať iným ľuďom, je výhodné mať svoj majetok chránený poistením. Škody, ktoré vzniknú na nehnuteľnosti, v záhrade, na vybavení domácnosti, alebo tie, ktoré môžete svojimi aktivitami spôsobiť susedom či náhodným okoloidúcim, kryjú tri rôzne poistenia. Môžete ich však uzavrieť aj v rámci jednej poistnej zmluvy.

"Veľa ľudí si stále zamieňa poistenie nehnuteľnosti s poistením domácnosti, hoci ide o dva rôzne druhy, ktoré sa navzájom dopĺňajú,“ vysvetľuje Milan Holinďák z Premium Insurance Company. V prípade poistenia nehnuteľnosti si môžete dať poistiť stavbu – byt, dom, chatu i nehnuteľný majetok, ktorý k nej prináleží, napríklad záhradný domček, altánok, bazén a podobne. Poistenie domácnosti zahŕňa všetko vybavenie domácnosti od nábytku cez elektrospotrebiče, cennosti, peniaze, umelecké predmety, pracovné nástroje, doklady, zbrane a strelivo, až po hudobné nástroje či športové náradie.

"Zjednodušene by sme mohli povedať, že ak by sme stavbu otočili strechou dolu a zatriasli ňou, všetko, čo by vypadlo cez otvorené okná a dvere, sú hnuteľné veci, čiže domácnosť a to, čo by nevypadlo, je nehnuteľnosť, teda stavba a jej súčasti,“ hovorí expert na poistenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka