Pokračovanie článku: Môžete v bytovke odkladať bicykle na chodbu?

Môžete v bytovke odkladať bicykle na chodbu?

Do domového poriadku je možné aplikovať aj primerané sankcie za jeho nedodržiavanie, a tak vlastník, ktorý nekoná v súlade s poriadkom, môže byť sankcionovaný finančnou pokutou, ktorá bude pripísaná na fond prevádzky, údržby a opráv vlastníkov daného bytového domu. Takáto pokuta je aj legislatívne vymožiteľná, vzhľadom na to, že prešla schválením vlastníkov na schôdzi či zhromaždení a takýto domový poriadok sa stáva pre obyvateľov rovnako záväzným ako akékoľvek iné rozhodnutie vlastníkov, ktoré bolo schválené.

Zanechávanie odpadkov a iných premetov na chodbe môže mať nepríjmenú dohru pre všetkých vlastníkov v bytovom dome v podobe pokuty, ktorá bytovému domu hrozí, ak únikové cesty nie sú trvalo voľné, sú zapratané horľavým materiálom, či už ide o kočíky alebo skrine a podobne, alebo inak nespĺňajú požiadavky legislatívy. Výška pokuty sa môže vyšplhať až na 16 330 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka.

Čo s vlastníkom, ktorý si odmieta odpratať veci?

Takmer v každom bytovom dome sa nájde obyvateľ, ktorý sa odmieta vzdať „svojho odkladacieho priestoru“ na chodbe a nespolupracuje so správcom alebo predsedom pri jeho uvoľňovaní. Čo môže správca alebo predseda v takomto prípade urobiť? Odporúčame vlastníka upozorniť, že bezpečnosť únikovej cesty v bytovom dome musí byť zachovaná v zmysle § 51 ods. 1 vyhlášky Ministerstva vnútra SR č. 94/2004 Z. z., ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť pri výstavbe a pri užívaní stavieb „úniková cesta je trvalo voľná komunikácia alebo priestor v stavbe alebo na nej, ktorá umožňuje bezpečnú evakuáciu osôb zo stavby alebo z požiarneho úseku ohrozeného požiarom na voľné priestranstvo alebo do priestoru, ktorý nie je ohrozený požiarom.“

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Čo zníži účty v domácnosti?

Za bezpečnosť spoločných častí a zariadení zodpovedá správca alebo predseda spoločenstva, a preto v prípade neodpratania vecí vlastníkom ani po výzve tak môže urobiť on v zmysle § 9 ods. 4 zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, pretože „správca alebo predseda je povinný zabezpečiť odstránenie chyby alebo poruchy technického zariadenia, ktoré boli zistené kontrolou stavu bezpečnosti technického zariadenia, ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok, a to aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Správca alebo predseda je povinný zabezpečiť aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome odstránenie chyby, poruchy alebo poškodenia spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva, ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok.“

Základom je komunikácia

Správca alebo predseda by sa mal vlastníkovi v takomto prípade pokúsiť vysvetliť, prečo je dôležité nechať únikové cesty voľné a prečo nesmie tieto cesty zapratávať svojimi osobnými vecami. Ak však nepomôže cesta „po dobrom“, môže správca alebo predseda zasiahnuť a takéto veci odstrániť aj napriek nesúhlasu vlastníka, prípadne podobné konanie zahrnúť do domového poriadku bytového domu, ktorý si však vlastníci musia schváliť nadpolovičnou väčšinou všetkých na schôdzi či zhromaždení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #bytový dom #domový poriadok