Plánujete vymeniť okná? Správnym výberom výrazne ušetríte na vykurovaní

Odhaduje sa, že stavby spotrebúvajú až okolo 40 % energie. Výber technologických zariadení do domu, zateplenie, zelená strecha a správny výber okien sú základom pre jej šetrenie do budúcnosti.

17.07.2023 06:10
Okno, okná, práca, profesia Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Pri výbere okien sa poraďte so skúseným projektantom, ktorý navrhne ucelený a funkčný celok, správne zasklenie a vhodný materiál na výrobu okien a zároveň pozná podmienky montáže. Takisto vám pomôže s tým, aká orientácia okien je z hľadiska tepelných ziskov optimálna,“ zdôrazňuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. S kvalitnými oknami môžete náklady na vykurovanie znížiť priemerne o 15 až 40 %.“

Medzi parametre, ktoré sú často prehliadané, patrí poloha domu a orientácia okien. Situovaním veľkých presklených plôch na juh a západ si v zime počas slnečných dní zabezpečíte solárne zisky a čiastočné vykúrenie interiéru len s pomocou slnka. Zvážte tiež polohu nehnuteľnosti. Ak bývate v hlučnejšej lokalite, uvažujte o oknách s čo najvyšším zvukovým útlmom. Pri rodinných domoch a bytoch na nižších poschodiach je dôležité aj bezpečnostné zasklenie s vyššou ochranou proti vlámaniu. Nie každé okno je aj kvalitné.

Hoci okná od rôznych výrobcov papierovo – certifikátmi – preukazujú rovnaké vlastnosti, v skutočnosti je medzi nimi veľký rozdiel. Týka sa to životnosti, ovládania, ale predovšetkým úspor energie. "Nekvalitné okná spôsobujú veľké úniky tepla, v rodinnom dome sa tým zbytočne stratí takmer polovica a v byte dokonca aj viac ako polovica tepla,“ hovorí L. Pavlovič.

Kam dvojsklo, kam trojsklo

Drevené profily sú obľúbené pre prírodný materiál, majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti, no vyžadujú si častejšiu údržbu. Plastové profily kombinujú dobrú cenu a výborné tepelnoizolačné vlastnosti.

Spĺňajú všetky požiadavky na energetickú účinnosť, nevyžadujú si náročnú údržbu a poskytujú požadovaný komfort bez ohľadu na počasie. Menšou nevýhodou v porovnaní s hliníkovými oknami je určité obmedzenie s ohľadom na maximálne rozmery. Hliníkové profily majú v podstate rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti ako plastové alebo drevené. Sú štíhlejšie, starostlivosť o ne je nenáročná a umožňujú zasklenie väčších plôch, cena je však vyššia. Drevohliníkové okná sú kombináciou výborných tepelnoizolačných vlastností drevených rámov a odolnosti a ľahkej údržby hliníkových profilov.

Výsledné vlastnosti okna a nižšie úniky tepla zásadne ovplyvňuje zasklenie. Tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia závisia predovšetkým od počtu sklenených tabúľ, ich hrúbky a inertného plynu, ktorým sú medzery medzi jednotlivých tabuľami zasklenia vyplnené. Pre súčasné domy s takmer nulovou spotrebou energie sú ideálne okná s izolačným trojsklom (Ug = 0,5– 0,7 W/(m2.K). Okná s trojsklom výrazne znižujú tepelné straty a celkové náklady na prevádzku domu.

"Rozdiel v cene medzi dvojsklom a trojskom je pritom iba asi 15 %. V niektorých častiach domu stačí mať okno s dvojsklom. Poraďte sa o tom s odborníkom, ktorý navrhne komplexné riešenie pre celý dom,“ radí L. Pavlovič. Trojsklá prinesú nielen úspory za vykurovanie, ale aj lepšiu zvukovú izoláciu, menšie rosenie okien a podobne.

polystyren, zatepľovanie, rekonštrukcia, stavba Čítajte viac Ako na zateplenie domu, koľko stojí, koľko ušetríte a prečo ešte je dobré zatepľovať?

Kedy ušetríte najviac

O kvalite a životnosti okien rozhoduje najmä ich celková konštrukcia. Musia mať kvalitný profil s hrúbkou steny minimálne 3 mm, hrúbku zapustenia skla v profile minimálne 30 milimetrov, kovanie s uzatváracími bodmi každých 700 milimetrov. Medzi najdôležitejšie parametre patrí hodnota súčiniteľa prechodu tepla Uw. Nové okná by mali mať v zmysle platnej normy hodnotu Uw ≤ 0,85 W/(m2 . K). Pre laika ide o dôležitý údaj – čím je táto hodnota nižšia, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti okna lepšie.

Výsledná tepelná izolácia okna je kombináciou stavebnej hĺbky, umiestnenia oceľovej výstuhy v ráme okna, počtu komôr a konštrukcie komôr. Dôležitý je aj počet a kvalita tesnení v ráme i krídle. Ak má päťkomorový profil dostatočnú stavebnú hĺbku a dodatočné zateplenie komôr, resp. vhodne umiestnenú oceľovú výstuhu, môže byť vhodný aj na A0 dom. Na druhej strane, šesťkomorový profil s nízkou stavebnou hĺbkou môže mať horšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Čo zlepší tepelnoizolačné vlastnosti:

  • viac tesnení v ráme i krídle
  • kvalitnejšie profily majú navyše aj prídavné stredové tesnenie pre ešte väčšiu izoláciu
  • zväčšenie stavebnej hĺbky profilu a väčšie zapustenie skla
  • nahradenie oceľovej výstuže tepelnými výstužami zo sklolaminátu
  • optimalizovanie umiestnenia výstuže

Čo urobí správna montáž:

  • podlieha prísnym pravidlám a ak je urobená neodborne, zruší akékoľvek benefity kvalitného okna
  • pri podcenení montáže nemusí ani to najkvalitnejšie okno automaticky zaistiť deklarované tepelnoizolačné vlastnosti
  • kľúčové je najmä správne osadenie do okenného otvoru
  • samozrejmosťou je montáž na pásky, pri tomto type montáže je montážna pena z vonkajšej strany dodatočne chránená paropriepustnou páskou, ktorá odvádza vlhkosť do vonkajšieho prostredia a z vnútornej strany parozábranovou páskou, ktorá zabraňuje prenikaniu vlhkosti do spojovacieho materiálu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #nové okná #šetrenie energiami