Akú fasádu si vybrať? Dôležitá je estetika, ale aj funkčnosť

Rozhodovať sa pri fasáde domu medzi funkčnosťou a estetickosťou je ako voliť si medzi autom s dobrou spotrebou a dostatočným počtom miest. Potrebujete predsa oboje! Našťastie, súčasné trendy aj materiály umožňujú mať fasádu peknú a vysokofunkčnú zároveň.

02.10.2023 14:15
debata
Pri výbere vhodnej fasády treba zvážiť niekoľko... Foto: SHUTTERSTOCK
dom, rekonstrukcia Pri výbere vhodnej fasády treba zvážiť niekoľko dôležitých vecí.

– štýl a charakter stavby, jej lokáciu, poveternostné podmienky, rozpočet, časovú náročnosť realizácie, ale aj životnosť a údržbu. Podľa toho si treba vybrať buď obklad, alebo náter, ich kombináciu a tiež farby.

Farba, materiál a spôsob uchytenia fasády domu okrem vizuálneho dojmu zásadným spôsobom ovplyvňujú vnútornú tepelnú pohodu. Samozrejme, v kombinácii s vhodnou izoláciou.

dom1,pr, nepouzivat Čítajte viac 3 najčastejšie chyby pri rekonštrukcii domu

Či fasádu iba prerábate, alebo bude úplne nová na novom dome, zateplenie obvodového plášťa musí byť. Prináša veľkú úsporu na energiách a znižuje energetickú náročnosť domu. Novostavba bez zateplenia ani nemá šancu na získanie kladného kolaudačného rozhodnutia.

Ktorú izoláciu vybrať?

Ultrarýchlym riešením s takmer neobmedzenou životnosťou je izolácia striekanou penou. „Štandardný rodinný dom sa dá kanadskou penou zaizolovať za jediný deň. Musia to však robiť certifikovaní pracovníci, nedá sa aplikovať svojpomocne,“ upozorňuje Lukáš Kmenta zo spoločnosti HBS, ktorá sa špecializuje na izolácie.

Striekaná PUR pena nechutí hlodavcom ani hmyzu, takže si v nej nebudú robiť bývanie, a navyše dokáže ochrániť pred radónom. Častou výhradou voči striekanej PUR izolačnej pene bola jej horľavosť. Fakty však hovoria toto: Každá izolácia, či to je polystyrén, alebo vata, zhorí, keď vypukne požiar.

Izoláciu striekanou penou musia robiť... Foto: SHUTTERSTOCK
moderny dom Izoláciu striekanou penou musia robiť certifikovaní pracovníci.

A žiadna z nich nemá schopnosť samovznietenia. Vždy sa posudzuje celá skladba konštrukcie, ktorá ako celok musí spĺňať prísne požiarne predpisy. Nech si vyberiete ktorúkoľvek izoláciu, dôležité je, aby bola paropriepustná, priedušná a v priebehu času nedegradovala. Mala by pohlcovať zvuk a byť ekologicky neškodná.

Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Čítajte aj Ako získať tisícky eur na obnovu domu? Vieme, kedy môžete znova o peniaze požiadať

Nech to všetko spolu ladí

Je dôležité, aby fasáda vždy dobre „spolupracovala“ s podkladom, a to jednak kvôli životnosti, ale aj úspore na energiách.

„Existujú systémové riešenia tepelnoizolačných omietok, v rámci ktorých jednotlivé materiály a ich zložky spolu doslova ladia tak po funkčnej, ako aj aplikačnej stránke,“ vysvetlil nám Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie zo Sika Slovensko.

knauf, nepouzivat Čítajte aj Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii strechy?

„Materiály na povrchovú úpravu fasád sa skladajú z pigmentov, plnív, rozpúšťadiel a ďalších aditív, ale hlavnou zložkou sú spojivá. Aktuálne sú veľmi obľúbené omietky na báze silikón-silikátu, pretože majú zvýšenú odolnosť voči plesniam a machom, majú samočistiacu schopnosť, dobre prepúšťajú vodné pary a zároveň do seba vodu nenasakujú.“

Podobné vlastnosti majú aj minerálne omietky, ktoré fasáde dodávajú klasický, prirodzený vzhľad.

Oblečte si dom

Najobľúbenejšou úpravou fasád u nás boli aj sú omietky. Je to relatívne jednoduché, praktické aj funkčné riešenie. Navyše, keď nás farba omrzí, dá sa relatívne ľahko zmeniť.

Výber omietok a fasádnych farieb je široký. Farbu je vhodné prispôsobiť detailom na dome, ako sú strecha, podhľady, okná a dvere. Odborníci však odporúčajú myslieť aj na fyzikálne vlastnosti farby v kontakte so slnečným žiarením. „Každý odtieň má inú schopnosť absorbovať, respektíve odrážať slnečné žiarenie, čo má vplyv na tepelnú pohodu v interiéri,“ upozorňuje Branislav Augustín.

Každý odtieň má inú schopnosť absorbovať,... Foto: SHUTTERSTOCK
vyber farby, par Každý odtieň má inú schopnosť absorbovať, respektíve odrážať slnečné žiarenie.

Tmavé farby sú síce trendové, ale absorbujú veľa slnečného žiarenia a prehrievajú stavbu. Na druhej strane je to farba, ktorá zaujme a ak sa dobre kombinuje s ďalšími prvkami v exteriéri, vznikne zaujímavý vizuálny dojem.

Z praktického hľadiska je však lepšie použiť tmavú farbu iba na časti fasády, na detaily.

Jakub Voľanský Čítajte aj Koľko stojí zateplenie, ako rýchlo sa vám vráti investícia v čase rastu cien energií a kto má nárok na dotáciu?

Pekný vzhľad, ľahká údržba

Trendom sú aj obklady z keramiky a kameňa. Dobre vyzerajú, dobre sa udržiavajú a majú dlhú životnosť. Keramická fasáda, vyhotovená z klinkeru alebo lícových tehál, je oveľa odolnejšia voči usádzaniu prachu.

Aj v tomto prípade je však veľmi dôležitý podklad. Foto: SHUTTERSTOCK
zlty dom Aj v tomto prípade je však veľmi dôležitý podklad.

„Odporúčam ako podklad použiť prevetrávanú fasádu, ktorá neprepúšťa toľko tepla ako fasáda ukotvená, pretože má medzi obvodovou stenou a izoláciou vzduchovú medzeru,“ radí odborník zo Sika.

Fasádne omietky imitujúce vzhľad dreva, kovu, tehlových pásikov alebo pohľadového betónu sú rovnako zaujímavou voľbou. Dobre vyzerajú, najmä ak sa nepoužijú na celú plochu stavby, ale na zvýraznenie detailov alebo ako súvislý grafický prvok.

Staré dobré drevo

Drevené obklady sa čoraz častejšie využívajú aj pri murovaných budovách, pretože dnes sa konštruujú výhradne ako dvojplášťové odvetrávané. Za dreveným obkladom voľne prúdi vzduch, takže prípadná vlhkosť má šancu odpariť sa.

Obklady z keramiky a kameňa dobre vyzerajú, dobre sa udržiavajú a majú dlhú životnosť.

Na drevené obklady v prostredí so štandardnou vlhkosťou sa dajú použiť ihličnaté dreviny ako smrek, jedľa, borovica či smrekovec. Vhodné sú aj dub a agát. Pri obkladoch domov, ktoré sú postavené v náročnejších poveternostných podmienkach, sa odporúča použiť sibírsky smrekovec, škandinávsky smrek alebo červený céder.

Drevená fasáda si však vyžaduje pravidelnú a dôkladnú starostlivosť a treba rátať s tým, že v priebehu (krátkeho) času bude meniť vzhľad, tmavnúť a naberať zaujímavú patinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #materiály #fasáda