Potrebujete úver na bývanie?

Pri hľadaní alebo modernizácii bývania je kľúčová otázka, z čoho kúpu alebo rekonštrukciu zaplatiť. Väčšina ľudí nasporené nemá, potrebuje úver. Ako si ale dobre vybrať a získať čo najvýhodnejšie podmienky? Pre koho je vhodný úver bez založenia nehnuteľnosti a komu odborníci odporúčajú úver so založením nehnuteľnosti?

23.04.2021 00:00
PSS, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Nový byt alebo dom je záležitosť, ktorú rieši každý z nás minimálne raz za život. Nemusí ísť pritom len o kúpu nehnuteľnosti, pre mnohých nové moderné bývanie predstavuje napríklad rekonštrukciu už dlhšie obývanej alebo zdedenej nehnuteľnosti. Kým sa však posadíte vo svojej novej kuchyni alebo terase a vychutnáte si tam prvú šálku kávy, potrebujete vyriešiť, z čoho vysnívané bývanie zaplatíte. Keďže mnoho ľudí potrebné peniaze k dispozícii nemá, nezostáva im nič iné ako sa spoľahnúť na požičané financie.

Kedy založiť nehnuteľnosť a kedy nie?

Požičať si na kúpu bytu či domu alebo ich rekonštrukciu nie je dnes ničím výnimočným. Bez pomoci úveru by sa totiž mnohí Slováci k bývaniu vôbec nedostali. Možnosti pri financovaní, čo sa týka typov úveru, sú v podstate dve. Rozhodnúť sa môžete pre úver bez založenia nehnuteľnosti a úver so založením nehnuteľnosti. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Úver bez založenia nehnuteľnosti sa zvyčajne využíva v prípade, ak si chcete požičať menšiu sumu a vhodný je napríklad pri rekonštrukcii. Spoľahnúť sa naň môžu napríklad manželia, ktorí sa chystajú prerábať zdedený dom po starých rodičoch a stačí im na to menej peňazí. Nie je problém z neho zaplatiť výmenu okien, prestavbu kúpeľne alebo ho využiť na zaplatenie novej kuchynskej linky. Mnoho ľudí však takýto úver využíva aj na dofinancovanie kúpy bytu alebo domu, keď významnú časť kúpnej ceny bytu alebo domu financujú úverom zabezpečeným nehnuteľnosťou.

Ak však potrebujete na kúpu alebo výstavbu svojho vysnívaného bývania väčšiu sumu peňazí, zamerajte sa na úvery zabezpečené nehnuteľnosťou. Z takéhoto úveru sa zvyčajne platí kúpa bytu alebo domu. Môžete ho však použiť na akýkoľvek účel, ktorý spĺňa zákonné podmienky. Napríklad aj na výstavbu domu alebo bytu, alebo na významnú rekonštrukciu, ako je vstavba, prístavba alebo nadstavba.

Na výber bývania je potrebný dostatok času

Potrebujete si požičať? Chceli sme vedieť, aké sú vaše možnosti, a preto sme oslovili špecializovanú banku na financovanie bývania, ktorá je na slovenskom trhu už viac ako 28 rokov. "Naši klienti môžu úvermi z PSS financovať kúpu bytu, domu, alebo ich výstavbu. Kúpu stavebného pozemku, menšiu alebo väčšiu modernizáciu či rekonštrukciu ich súčasného bývania, skrátka všetko, čo súvisí s bývaním,“ vysvetľuje produktový manažér Prvej stavebnej sporiteľne Martin Fuzák s tým, že pri úveroch so založením nehnuteľnosti majú pre klientov pripravený úverový certifikát. „Je určený klientom, ktorí sú rozhodnutí pre kúpu nehnuteľnosti, ale ešte si konkrétnu nehnuteľnosť nevybrali. O svojej finančnej situácii sa dozvedia prostredníctvom úverového certifikátu, čo je potvrdenie banky o tom, že klient má dostatočný príjem a bonitu na splácanie úveru v uvedenej výške,“ dodáva. Samotný certifikát je platný tri mesiace a klient má teda dostatok času na to, aby si našiel svoje nové bývanie. Prvá stavebná sporiteľňa mu zároveň počas tejto doby garantuje podmienky poskytnutia úveru uvedené v úverovom certifikáte. Jeho vystavenie je bezplatné.

Vybavte si svoju domácnosť

V PSS môžu klienti získať úver, ktorý nie je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosťou, až do výšky 50 000 €. „V niektorých regiónoch Slovenska táto výška úveru postačuje na úplnú kúpnu cenu nehnuteľnosti alebo jej významnú časť. Dokonca tento úver môžu klienti získať v PSS aj bez potreby zabezpečiť ho ručiteľom,“ hovorí Martin Fuzák z Prvej stavebnej sporiteľne. Dôležité je ďalej spomenúť, že bez ohľadu na to, či úver z PSS bude alebo nebude zabezpečený nehnuteľnosťou, ho klienti môžu získať s trojmesačným odkladom začiatku splácania. Vďaka dlhým dobám splatnosti úverov budú ich mesačné splátky nízke a splátka tak nezaťaží rozpočet klienta. A bonus naviac. „Nezabúdame ani na klientov vo vyššom veku, lebo úvery z PSS môžu získať aj klienti v dôchodkovom veku, vďaka čomu si môžu napríklad prerobiť kúpeľňu alebo toaletu na bezbariérové a ich život bude pohodlnejší,“ odporúča odborník s tým, že úverom z PSS si môžu klienti dokonca aj zariadiť domácnosť a zaobstarať si nové spotrebiče, nábytok či kúpiť napríklad notebook.

Chcete vedieť viac? Využite možnosť videoporadenstva na www.pss.sk alebo vyplňte na tejto webovej stránke v sekcii kontakty jednoduchý formulár a obchodný zástupca PSS vás bude kontaktovať do dvoch pracovných dní.

pss-rodina, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Stavebné sporenie: vaša cesta k lepšiemu bývaniu pss, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Chcete v budúcnosti bývať vo vlastnom? Začnite sporiť čo najskôr
chyba