Refinancovali ste úver? Stále môžete dostať príspevok od štátu na splácanie hypotéky. Ako na to?

Súbeh daňového bonusu za rok 2023 a príspevku od úradu práce na hypotéku je možný. Uviedol to v utorok na stretnutí s novinármi riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov Ministerstva financií (MF) SR Peter Mikloš.

06.02.2024 12:40
dom, rodina, úver, hypotéka, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Odporúčam preto ľuďom, ktorí čakajú na podanie daňového priznania pre účely daňového bonusu, aby sa obrátili aj na úrad práce a podali si žiadosť pre príspevok,“ zdôraznil.

Systém je podľa neho nastavený tak, že ľudia, ktorí by si v roku 2024 mohli refinancovať úver výhodnejším úverom od inej banky by si podľa neho mali zvážiť, či je pre nich výhodnejšia znížená splátka zo strany novej banky alebo zotrvať v pôvodnej banke a podať žiadosť o príspevok zo strany štátu.

Podčiarkol, že akonáhle dôjde k navýšeniu splátky úveru alebo príde oznámenie o zvýšení úrokovej sadzby, treba požiadať v ten daný mesiac na úrade práce o príspevok, aby človek za daný mesiac neprišiel o príspevok. „Spätne sa to nedá vyplácať,“ podčiarkol.

žena v banke s klientmi Čítajte viac Je výhodnejšia hypotéka alebo podnájom? Pozrite sa, v akých prípadoch sa oplatí s úverom radšej počkať

Doplnil, že na veľa refinancovaných úverov sa príspevok z úradu práce vzťahovať bude, ale ľudia musia splniť ďalšie kritériá, ktoré sú nastavené v legislatíve. „Všeobecne platí, že úver, ktorý bol zobratý v minulosti a bol refinancovaný v roku 2022, v roku 2023 nastala refixácia, tak bude spadať pod hypotekárnu pomoc. Takisto aj úvery, ktoré boli refixované neskôr, budú spadať pod príspevok,“ vysvetlil Mikloš.

„Podmienkou je, že musí dôjsť k refixácii. Odporúčam takýmto klientom, aby navštívili úrad práce a zdokladovali prepojenie zmluvy medzi "starou“ bankou a „novou“ bankou, aby bolo jasné na úrade práce, že tieto úvery spolu súvisia a refinancovaná zmluva refinancuje pôvodný úver, ktorý slúžil na nadobudnutie alebo na rekonštrukciu nehnuteľnosti," poznamenal.

„Podstatné je, aby boli naplnené účely, ktorými je nadobudnutie alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti a musí byť zdokladované spárovanie tých úverových zmlúv,“ dodal Mikloš.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #refinancovanie #príspevok na hypotéku