Dávka v nezamestnanosti? Nie vždy

V prípade straty zamestnania môže každý, kto si platí poistenie v nezamestnanosti, využiť na zabezpečenie príjmu dávku v nezamestnanosti. Tú aktuálne poberá približne 37-tisíc ľudí.

07.09.2021 08:00
výpoveď, nezamestnanosť Foto:
Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je od júla pri 31-dňovom mesiaci 1 154,80 eura a pri 30-dňovom mesiaci je v sume 1 117,50 eura.
debata

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa pohybuje na úrovni 7,66 percenta. Úrady práce evidovali koncom júla 207 355 dispo­nibilných uchádzačov o zamestnanie. Najviac nezamestnaných, až 21 percent, je evidovaných v okrese Rimavská Sobota, druhým okresom v poradí je okres Revúca s 20,23 percenta, do trojice okresov s najvyššou nezamestnanosťou sa zaradil okres Kežmarok. Tu je bez práce 18,27 percenta obyvateľstva.

„Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je teda podmienený aj obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti,“ približuje podmienky hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa každý rok mení, a to vždy k 1. júlu. „Od júla dostávajú noví žiadatelia o dávku v nezamestnanosti vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti. Týka sa to tých, ktorí sa po 1. júli zaevidovali na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 269 eur mesačne,“ uviedla Dvoráková.

žena, kaviareň, SZČO, podnikanie, práca Čítajte viac Štvrtina nezamestnaných mala na konci júla do 29 rokov

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je od júla pri 31-dňovom mesiaci 1 154,80 eura a pri 30-dňovom mesiaci je v sume 1 117,50 eura. Noví žiadatelia o dávku tak budú dostávať maximálnu podporu vyššiu o viac ako 40 eur mesačne. Poberať ju možno najviac šesť mesiacov.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, teda zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo zamestnanci/do­hodári na základe dohody o vykonaní práce či dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nie sú povinne postení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení,“ vymenúva podmienky priznania podpory v nezamestnanosti Zuzana Dvoráková.

Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom bol pracovnoprávny vzťah ukončený (dohodou či výpoveďou) a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, alebo na neurčitý čas.

výpoveď, práca, nezamestnanosť, nezamestnaný Čítajte viac Pre priznanie dávky v nezamestnanosti poistenie nemusí byť nepretržité

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti #nárok na dávku