Daň z príjmov: Zníženie základu dane o príspevky na III. pilier

Tretí pilier ponúka výhody nielen pre zamestnancov, ale vďaka daňovej výhode sa oplatí aj živnostníkom či eseročkárom.

10.03.2022 08:00
rodina, strecha, daň, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Do tretieho piliera si môže dobrovoľne prispievať každá fyzická osoba, či už ide o zamestnanca, živnostníka, alebo aj konateľa spoločnosti. Túto možnosť majú aj dohodári, študenti alebo nezamestnaní. Do tretieho piliera odporúčam posielať 15 eur mesačne, aby si účastník ročne navkladal 180 eur a následne si mohol uplatniť maximálny daňový bonus 34,20 eura. Pre niekoho je výška bonusu možno zanedbateľnou sumou, ale z dlhodobého hľadiska to má svoj význam,“ hovorí investičný analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

daňové, priznanie, dane, odvody, peniaze Čítajte viac Daň z príjmu sa netýka len živnostníkov

Sporitelia si môžu do tretieho piliera posielať aj vyššiu sumu, ale stále platí, že daňovú úľavu si vedia uplatniť maximálne zo sumy 180 eur ročne. „Keby sme sporenie v treťom pilieri porovnali napríklad s investovaním do ETF fondov, s tretím pilierom sú spojené vyššie poplatky a zisk podlieha zdaneniu. Preto neodporúčam posielať do III. piliera vyššie sumy, napríklad 50 eur či 100 eur mesačne, a radšej ich investovať napríklad do spomínaných ETF, ktoré sú spojené s nižšími poplatkami, dosahujú vyššie zhodnotenie a po roku sú oslobodené aj od zdanenia,” vysvetľuje Burda.

Daňový bonus sa môže sa uplatniť iba zo základu dane z príjmov zo závislej činnosti alebo zo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo z ich úhrnu v preukázateľne zaplatenej výške v úhrne najviac 180 eur za rok. Aby si daňovník mohol odpočítať túto nezdaniteľnú časť základu dane, musí spĺňať tieto podmienky: príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. 12.2013 alebo na základe zmeny účastníckej zmluvy, ktorej súčasťou je zrušenie dávkového plánu, alebo daňovník nemá uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorá nespĺňa podmienky stanovené novelou zákona o doplnkovom dôchodkom sporení.

Ako si uplatniť daňový bonus

  • Ak ste do tretieho piliera vstúpili po 1. januári 2014, DDS vám pošle aj Potvrdenie o prijatých platbách. Toto potvrdenie slúži ako doklad pre zamestnávateľa k žiadosti o ročné zúčtovanie dane alebo ak podnikáte, doložíte ho k vášmu daňovému priznaniu.
  • Vďaka daňovému zvýhodneniu si môžete odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov, ktoré ste si poslali do III. piliera v minulom roku. Ale len do výšky 180 eur – to je maximálna hranica, ktorú stanovuje zákon a pri tejto výške príspevkov dokážete ušetriť na dani 34,20 eura.
  • Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do III. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa.
  • Odporúča sa preto sporiť do III. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur. Alebo môžete sumu 180 eur vložiť aj raz ročne.
  • Pozor, ak ste do III. piliera vstúpili do 31. 12. 2013, na daňovú úľavu nemáte nárok a platia pre vás aj iné pravidlá pri nároku na doplnkový dôchodok. Ak chcete využiť všetky aktuálne výhody tretieho piliera vrátane daňového bonusu, stačí podpísať dodatok k vašej zmluve, ktorým akceptujete podmienky platné od 1. 1. 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #daň z príjmu #III. dôchodkový pilier