Vreckové naučí deti základom finančnej gramotnosti

Samotná výška vreckového by mala zohľadňovať nielen vek dieťaťa, ale najmä možnosti rodinného rozpočtu.

28.03.2022 11:00
vreckové, deti, dieťa, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

JUDr. Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie v tejto súvislosti uvádza: „Aby sa výchovný charakter poskytovania vreckového neminul svojím účinkom, je potrebné dodržiavať základné pravidlá. V prvom rade je nevyhnutné nastaviť si interval poskytovania vreckového, kde je nesmierne dôležitá jeho pravidelnosť. Vopred by mali byť tiež jasné pravidlá na čo dieťa môže alebo nemôže vreckové minúť. Pri stanovení jeho výšky je dôležitá aj funkcia, ktorú má vreckové plniť. Ak by sme to rozmenili na drobné, tak v inej výške bude poskytované vreckové dieťaťu v prípade, keď rodič znáša všetky náklady za dieťa, pričom vreckové slúži iba pre potreby dieťaťa.

V inej výške bude nastavené vreckové u dieťaťa, ktoré sa má z neho spolupodieľať na úhrade nákladov napríklad za cestovné. Rovnako je tiež nevyhnutné vymedziť si pravidlá obmedzenia alebo prípadného zníženia vreckového, a to tak, aby dieťa vopred vedelo v ktorých prípadoch môže dôjsť napríklad k jeho zníženiu, na aký čas a v akej výške. Dôležitú úlohu v tomto smere zohráva rodič, ktorý by nemal poľaviť z dohodnutých pravidiel poskytovania vreckového s cieľom naučiť dieťa správne hospodáriť, ale aj dodržiavať stanovené pravidlá a prijať zodpovednosť za ich porušenie.“

finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Čítajte viac Detský účet učí deti hospodáriť s peniazmi

Dieťa by si malo uvedomovať podstatu poskytovania vreckového. „S budovaním vzťahu dieťaťa k peniazom je potrebné začať už odmalička. Dieťaťu to možno vysvetliť na úplne bežných situáciách. Jednoduchým príkladom je napríklad nákup potravín. Rodič by mal dieťaťu vysvetliť, že nákup je dôležité plánovať vopred, a to s ohľadom na výšku rodinného rozpočtu, ktorý nie je možné prekročiť.

Že v obchode je potrebné porovnávať ceny tovaru a vybrať si ten tovar, ktorý je cenovo dostupnejší a ktorý sa zmestí do nastaveného rodinného rozpočtu. Je nevyhnuté viesť dieťa k správnemu hospodáreniu už odmalička, pretože dieťa si pretavuje naučené vzorce správania zo svojho detstva do dospelosti. Takýmto spôsobom je možné dieťaťu vštepiť základy finančnej gramotnosti, z ktorých bude čerpať aj v dospelosti,“ objasňuje Ďatelinková.

surodenci, deti, radosť, smiech, kamarát, kamarátstvo, priateľstvo, deti Čítajte viac Základy finančnej gramotnosti už od malička. Pomôže k tomu vreckové

Pokiaľ dieťa túži po niečom finančne náročnejšom, je vhodné motivovať ho k tomu, aby si postupne na želanú vec odkladalo peňažné prostriedky, prípadne sa s ním dohodnúť na spolufinancovaní takejto veci. Ide o to, aby dieťa pochopilo, že ak je niečo nad rámec jeho možností, nemôže to mať hneď, ale môže si na danú vec postupne našetriť. Ďatelinková zastáva názor, že „pravidelným odkladaním finančných prostriedkov za účelom nákupu vysnívanej veci bude dieťa nielen motivované k sporeniu, ale sa aj naučí efektívnemu hospodáreniu“.

Ďatelinková dodáva, že „niekedy aj samotní rodičia nesprávne chápu podstatu poskytovania vreckového, ktoré nemožno v žiadnom prípade vnímať ako akúsi materiálnu náplasť za čas nestrávený s dieťaťom či vynahradenie iných materiálnych potrieb dieťaťa touto formou. Je potrebné si uvedomiť, že len správne komunikované vreckové s jasne zadefinovanými pravidlami môže byť účinným a praktickým nástrojom, ako naučiť deti finančnej gramotnosti“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vreckové