Akú finančnú rezervu by ste mali mať, aby ste sa nedostali do problémov?

Mať finančnú rezervu je dôležité vždy. Ešte dôležitejšia je pri súčasnej vysokej inflácii. Úlohou rezervy však nie je nahradiť príjem, ale náklady potrebné na udržanie životného štandardu.

25.07.2022 10:00
šetrenie, sporenie, finančná rezerva,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Finančná rezerva má byť vytvorená vo výške troj- až šesťmesačných výdavkov. Aspoň tak to odporúčajú mnohí odborníci z finančného trhu. Prečo práve takýto čas a prečo práve mesačných výdavkov? Čísla nie sú náhodné, ale sú všeobecné,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select. „Príjem býva väčšinou vyšší ako výdavky, preto je pri stanovení výšky finančnej rezervy potrebné orientovať sa práve na mínusové položky. Veď pri výpadku príjmu nie je potrebné pokračovať v sporení, ale dôležité je nevymeškať povinné platby,“ vysvetľuje Škriniar.

Stratený príjem je, samozrejme, dôležité čo najrýchlejšie nahradiť novým. Ako dlho to trvá? Ako u koho. „Do hry vstupuje vek, kvalifikácia, región, obdobie straty príjmu či ochota hľadať,“ pripomína analytik.

potraviny Čítajte viac Ako ušetriť na potravinách? Tu je našich 10 rád!

Presné štatistiky trvania hľadania zamestnania nie sú. Niekto si hľadá nové miesto už počas výpovednej lehoty, niekto ho má isté ešte predtým. O čosi ľahšie sa hľadá nová práca v Bratislave než v Rimavskej Sobote. Aj mesiac, resp. ročné obdobie má vplyv na počet pracovných ponúk. Nehovoriac o samotných profesiách, pretože o niektoré je väčší záujem než o iné. Podobne je to aj s vekom uchádzača, keďže tridsiatnici si nájdu prácu skôr než mladší či starší od nich. Podľa Škriniara je dôležitá aj psychická vyrovnanosť človeka na pohovore. "Čím skôr potrebuje získať nový príjem, tým viac bude pod psychickým tlakom. To sa môže odzrkadliť na jeho vnímaní hodnotiacou komisiou,“ upozorňuje Pavel Škriniar.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #finančná rezerva #ako ušetriť