Za odvody dostanete penziu. Kam idú peniaze z odvodov, ktoré mesačne platíte a čo vám za ne ešte štát dá?

Desiatky či stovky eur mesačne ukrajujú každý mesiac z výplaty zamestnancov, ale aj živnostníkov odvody. Kam idú a čo za ne dostanete? Napríklad dôchodky, péenku, materské, otcovské...

11.04.2023 06:00
žena, krajčírka, šitie Foto:
Ilustračné foto.
debata (41)

Na základe toho, kto a aké odvody platí, môže získať aj dávky zo sociálneho poistenia. Ale iba v prípade, ak splní podmienky na ich vyplatenie, pričom každá má stanovené iné. V zásade platí, že čím vyššie poistné platíte, na tým vyššie dávky máte následne nárok. „Ale tvrdenie, že ľudia si odvodmi na dávky sporia, nie je úplne presné. Sociálne poistenie je postavené na solidárnom princípe. Znamená to, že odvody sa využívajú v prospech všetkých, nie individuálne,“ vysvetlila Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne. „Poistné sa neukladá poistencovi na „jeho účet“, ale je súčasťou jednotlivých fondov sociálneho poistenia. Z nich sa vyplácajú dávky pre poistencov, ktorí to potrebujú a spĺňajú zákonné podmienky na ich priznanie,“ uviedla.

Konkrétne podmienky pri priznávaní dávky určuje zákon o sociálnom poistení. „Nárok poistenca na dávky závisí od toho, na aké druhy poistenia si odvádza poistné, a teda od toho, či je v postavení zamestnanca, alebo či je živnostníkom, ktorý napríklad nemá nárok na úrazové dávky ani na dávku v nezamestnanosti, alebo má dobrovoľné poistenie. Pri dobrovoľnom poistení je dôležité aj to, aký balík dobrovoľného poistenia si občan vybral a na aký druh poistného odvádza poistné,“ dodala Dvoráková. A zároveň platí, že zamestnanec, SZČO či dobrovoľne poistená osoba musí vo svojej kategórii splniť všetky podmienky na priznanie tej-ktorej dávky, pričom podmienky nároku sú pre jednotlivé kategórie dávok mierne odlišné.

Najčastejšie vyplácanou dávkou sú starobné dôchodky. Poberá ich viac ako 1,1 milióna ľudí. Ich priemerná suma bola vo februári približne 577 eur. Priemerná suma predčasnej penzie je necelých 574 eur a ku koncu minulého mesiaca ju dostávalo takmer 13-tisíc seniorov. Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 % bol na úrovni 259,50 eura, nad 70 % ho vypláca poisťovňa v priemernej výške 470 eur.

pán v obleku, Čítajte viac Ste SZČO a platíte minimálne odvody? Aj toto vám pomôže nasporiť si na dôchodok

Z nemocenského poistenia môžu poistenci získať predovšetkým nemocenskú dávku, ošetrovné, ale aj materské. Podmienkou na priznanie nemocenskej dávky je, že je poistenec práceneschopný. Nemocenská dávka počas prvých troch dní predstavuje 25 percent vymeriavacieho základu a od štvrtého dňa dosahuje 55 percent. Zamestnanci počas prvých desiatich dní dostávajú náhradu mzdy od svojho zamestnávateľa a od 11. dňa im peniaze vypláca Sociálna poisťovňa.

Ošetrovné sa zvyčajne vypláca, keď sa niekto musí postarať o svojho chorého príbuzného, napríklad rodič o dieťa. Jeho výška dosahuje 55 percent platu, pričom sa vypláca najviac štrnásť dní. Materské dosahuje 75 percent vymeriavacieho základu. Žena na materskej by tak mala dostávať materské približne v rovnakej výške, aká bola jej doterajšia čistá mzda. Okrem matiek ho môžu získať aj otcovia.

Mamičky sa už k dávke materské dostanú bez predkladania rodného listu dieťaťa. Rovnako nemusia navštevovať pobočku Sociálnej poisťovne, ak poberajú rodičovský príspevok z úradu práce – Sociálna poisťovňa ich na základe výmeny informácií medzi oboma inštitúciami automaticky zaeviduje ako poistenca štátu na dôchodkové poistenie. Toto obdobie sa im potom v budúcnosti zhodnotí pri nároku na dôchodkovú dávku.

Základnou podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti je, že bol žiadateľ v posledných štyroch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Kým zamestnanci sú poistení automaticky, živnostníci nemusia toto poistenie platiť. Ak chcú dávku získať, musia sa poistiť dobrovoľne.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody #zamestananci