Rodičia dostanú viac peňazí. Koľko im štát pridal?

Rodičovský príspevok bude od júla vyšší, dostanú ho aj rodičia detí, ktoré neprijali do škôlky. Kto ho môže poberať a aké sumy rodičia poberajúci tento príspevok dostanú? Komu ho štát neprizná?

20.06.2023 07:00
rodina, mama, dcéra, varenie, pečenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od januára štát vypláca rodičovský príspevok vo výške 412,60 eura tým rodičom, ktorí poberali materské. Zvýšil sa takmer o 30 eur, zo sumy 383,80 eura. Nižší rodičovský príspevok je od januára vo výške 301 eur mesačne. Dostávajú ho rodičia, ktorí nepoberali materské, oproti minulému roku je vyšší o 21 eur.

Krajniak vysvetľuje ako funguje dôchodkový bonus
Video
Zdroj: TV Pravda

Od júla štát rodičom pridá, mimoriadnou valorizáciou sa od tohto dátumu zvyšuje rodičovský príspevok. Prvýkrát vyššiu dávku dostanú rodičia v auguste. Ak rodič materské poberal, rodičovský príspevok bude dostávať po novom vo výške 473,30 eura. Na dvojičky bude rodič poberať 591,60 eura namiesto dnešných 515,80 eura. Ak rodič materské nepoberal, bude mať od augusta nárok na sumu 345,20 eura. V prípade rodičovského príspevku na dvojičky, na ktoré predtým rodič nedostával materské, sa suma zvyšuje z 376,30 eura na 431,60 eura mesačne. Platí, ale že od januára budúceho roka sa rodičovský príspevok už ďalej zvyšovať nebude.

matka, dieťa Čítajte viac Máte nárok na predĺžený rodičovský príspevok? Možno ste sa tešili predčasne, nie všetci rodičia trojročných detí ho dostanú

Novinkou je, že nárok na rodičovský príspevok vzniká aj rodičom detí, ktoré neprijali v spádových materských školách. Rodičia detí vo veku od 3 do 6 rokov majú nárok na predĺžené poskytovanie rodičovského príspevku. Platí to v prípadoch, ak ich dieťa neprijali do spádovej materskej školy z kapacitných dôvodov. Opatrenie je súčasťou schválenej novely zákona o rodičovskom príspevku. Rodič požiada o rodičovský príspevok na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska. Príspevok sa poskytuje len počas školského roka," uvádza ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny.

Novela zákona o rodičovskom príspevku podľa ministerstva uľahčuje situáciu rodičom, ktorých dieťa neprijali do spádovej materskej školy z kapacitných dôvodov. Ide o materskú školu, ktorej povinnosťou je následne prijať dieťa aj na povinné predprimárne vzdelávanie. Rodič má nárok na rodičovský príspevok v rovnakej výške, v akej ho poberal do troch rokov veku dieťaťa.Predĺžený rodičovský príspevok sa ale netýka tých, ktoré oslávia tretie narodeniny až počas školského roka.

Príspevok sa poskytuje vždy na školský rok, teda od 1. septembra do 31. augusta. Napríklad ak rodič v mesiaci máj 2023 požiada o prijatie dieťaťa do materskej školy a v priebehu mesiaca jún 2023 dostane negatívne rozhodnutie, môže požiadať o rodičovský príspevok. Nárok naň mu vzniká od 1. septembra 2023. Žiadosť o rodičovský príspevok môže rodič podať kedykoľvek počas školského roka. Rozhodnutie o neprijatí do spádovej materskej školy však nesmie byť staršie ako 12 mesiacov.

"Ak rodič dieťaťa spĺňa podmienky a preukáže sa rozhodnutím o neprijatí dieťaťa do spádovej materskej školy, ktoré mu bolo vydané v júni 2022, a zároveň sa mu nepodarí dieťa umiestniť do spádovej materskej školy ani v školskom roku 2023/2024, musí preukázať toto rozhodnutie do konca augusta 2023.

Nemusí však už podávať novú žiadosť. Kontinuálne pokračuje v poberaní rodičovského príspevku, ak sa preukáže negatívnym rozhodnutím. Povinnosť opätovne doložiť rozhodnutie o neprijatí dieťaťa do spádovej materskej školy na konci školského roka, teda do 31. augusta, musí splniť ten rodič, ktorému ani v ďalšom školskom roku nebolo pridelené miesto," vysvetľuje princíp fungovania tohto príspevku ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Eva Pintérová, Ide o právo Čítajte viac Môže byť naraz vyplácané materské aj rodičovský príspevok?

Rodičovi vzniká nárok na rodičovský príspevok po splnení uvedených podmienok aj vtedy, ak pracuje a dieťa umiestni v súkromnej materskej škole. Výška príjmu rodiča pri poberaní tohto príspevku nie je nijako rozhodujúca.

Pozor však, príspevok v takomto prípade nedostane každý rodič. Výnimkou, keď nie je možné poberať rodičovský príspevok na dieťa, ktoré z kapacitných dôvodov neprijali do spádovej materskej školy, je, ak sa rodič stará o ďalšie dieťa vo veku do 3 rokov, V tomto prípade nárok na rodičovský príspevok vzniká len raz, teda ho môže poberať len na jedno z detí. V prípade, že sa rodičovi podarí umiestniť dieťa do inej materskej školy, ktorej zriaďovateľom je územná samospráva, je povinný oznámiť to do ôsmich kalendárnych dní na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na rodičovský príspevok mu následne zaniká.

Zmeny nastávajú aj v prípade vyplácania takzvaného materského. Nárok na materské má poistenka, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do tohto obdobia sa po novom započíta aj čas štúdia na strednej a vysokej škole, ak štúdiom získala poistenka príslušný stupeň vzdelania. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení. „Novela bude účinná od 1. januára 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #rodičia #valorizácia