Tohtoročné leto nás vyjde drahšie ako vlani. Jedlo bude stáť viac, ale ušetríme na benzíne a nafte

Počas letných mesiacov sa každoročne menia aj nákupné preferencie spotrebiteľov. Viac ako inokedy siahame po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine, doprajeme si oddych na dovolenke alebo pri vode. Zlou správou je, že tohtoročné leto vyjde Slovákov a Slovenky v priemere drahšie ako vlani.

21.06.2023 11:02
nakupovanie, potraviny, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tankovanie na čerpacích staniciach však bude lacnejšie ako pred rokom. V aktuálnej analýze sa analytička WOOD & Company Eva Sadovská venovala tomu, koľko si za tovary a služby preferované počas prázdninových mesiacov najviac priplatíme, ktoré nás vyjdú lacnejšie a ako prázdninové míňanie zvládnuť s rozumom.

V lete siahame viac po zmrzline, ovocí a nápojoch.

Osvieženie hľadáme aj na dovolenkách či pri vode Nákupné preferencie zákazníkov sú každoročne počas prázdnin iné v porovnaní s ostatnými obdobiami roka. Najčastejšie uvádzaným tovarom, ktorý spotrebitelia preferujú v lete viac ako inokedy, je zmrzlina s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu s podielom 13 %. Rovnako vysoký podiel (na úrovni 13 %) je evidovaný aj v prípade nápojov. Počas prázdnin míňame viac taktiež na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %.

Zdroj: Prieskum spoločností DATAMAR a MNFORCE z leta 2021 v Bratis­lavskom kraji

Tohtoročné leto nás vyjde drahšie ako vlani

V máji 2023 ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 11,9 %. Oproti predchádzajúcim mesiacom tak ide o evidentné spomalenie, nakoľko inflácia bola naposledy pod úrovňou 12 % v apríli 2022. Oproti vlaňajšiemu roku sme si podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) priplácali najmä za potraviny a nealkoholické nápoje (21,7 %), hoci aj v ich prípade oproti predchádzajim mesiacom prišlo k spomaleniu cenového rastu. Naopak, ceny pohonných látok boli medziročne nižšie o – 15,3 %.

Tempo zdražovania v krajine by malo spomaľovať aj počas nasledujúcich letných mesiacov a nie je vylúčené, že počas prázdnin by sme sa mohli priblížiť ešte viac k úrovni 10 %.

jedlo, potraviny, varenie, zena, kuchyna Čítajte viac Bojíte sa otravy jedlom? Koľko môže byť mäso, mäsové výrobky a vajcia v chladničke?

Priplatíme si aj za typicky „letné“ druhy potravín. Zmrzlina je aktuálne drahšia o 34,2 %

Spomedzi potravín si priplácame v obchodoch najmä za sladké potraviny (28,2 %) a za mlieko, syry a vajcia (27,3 %). Zelenina je drahšia ako pred rokom o 23,4 %, chlieb a obilniny o 21,4 %, mäso o 20,2 % a ryby a morské

V lete siahame viac po zmrzline, ovocí a nápojoch. Osvieženie hľadáme aj na dovolenkách či pri vode Nákupné preferencie zákazníkov sú každoročne počas prázdnin iné v porovnaní s ostatnými obdobiami roka. Najčastejšie uvádzaným tovarom, ktorý spotrebitelia preferujú v lete viac ako inokedy, je zmrzlina s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu s podielom 13 %. Rovnako vysoký podiel (na úrovni 13 %) je evidovaný aj v prípade nápojov. Počas prázdnin míňame viac taktiež na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %.

Ako si ochrániť peniaze pred vysokou infláciou? A kto na nej môže zarobiť?
Video
Zdroj: TV Pravda

plody o 19,4 %. Za ovocie platíme viac ako vlani o 13,3 % a za oleje a tuky o 10,7 %. Nealkoholické nápoje nás vyjdú drahšie ako pred rokom o 19,3 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR za máj 2023.

Zo zeleniny platíme viac za papriku (o 12,5 %) a kapustu (o 12,1 %). Uhorky sú drahšie o 4,9 %, za paradajky si priplácame najmenej, iba 1,8 %. Spomedzi ovocia nás melóny vyjdú drahšie ako vlani o 47,3 %. Jablká majú cenu vyššiu o 7,3 %, hrozno zdraželo o 1,0 %. Cenovky sa prepisujú smerom nahor aj v prípade zmrzliny, ktorá zdražela až o 34,2 %. Viac ako pred rokom zaplatíme ale aj za nápoje. Minerálka je podľa najaktuálnejších údajov medziročne drahšia o 8,3 %, ovocná šťava o 19,1 %. Malinovka (na colovom základe) išla s cenou nahor o 30,7 %. V prípade nealkoholického piva bolo aktuálne zaznamenané zvýšenie ceny o 10,8 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov a to o 38,7 %. Slané tyčinky sú drahšie o 21,2 % a arašidové oriešky o 10,4 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov (prehľadu cien potravín za máj 2023) ŠÚ SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Potraviny #ceny jedla