Potrebujete vyšetrenia u špecialistov? Pripravte si päťeurovky, vláda navrhuje zaviesť takéto poplatky

Vrátime sa do roku 2003, kedy za návštevu lekára sa platilo 20 korún, za recept tiež 20 a 50 Sk za stravu a ubytovanie v nemocnici a 2 Sk za km pri doprave sanitkou? Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora, pripravila opatrenia na uzdravenie slovenských financií. Medzi nimi sa nachádza aj spoplatnenie návštev u lekára.

10.10.2023 06:00
Lekár so seniorkou Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Jedno euro za návštevu všeobecného lekára a päť pri návšteve špecialistu. Takto to navrhuje ešte súčasná vláda. Návrh zaviesť poplatky vyplýva z materiálu Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý zverejnil rezort financií.

Spoplatnenie návštev všeobecných ale aj špeciálnych lekárov zdôvodňuje tak, že vhodne nastavené poplatky môžu pomôcť racionalizovať využívanie zdravotných služieb, a tým zvýšiť efektivitu a kvalitu služieb, či znížiť preťaženosť lekárov z dôvodu, že má Slovensko dlhodobo najvyšší počet návštev lekárov v ambulanciách na obyvateľa.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Budeme budúci rok opäť platiť koncesionárske poplatky? Vláda navrhuje ich znovuzavedenie a poplatok by mal byť 12,50 eura

Opatrenie tiež podľa návrhu by malo pomôcť zlegálniť a stransparentniť existujúce poplatky, ktoré si všeobecné a špecializované ambulancie poplatky od pacientov pýtajú.

Pred COVID pandémiou to bolo 11 návštev oproti necelým 9 návštevám vo V3 a necelým 7 návštevám v EÚ (58 miliónov návštev, z toho 24 miliónov u všeobecných lekárov). V súčasnosti je možné vyberať poplatky len za výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia (napr. potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla, či na zbrojný pas).

Ambulancie si však často pýtajú poplatky za objednávanie, prednostné vyšetrenia, potvrdenia o návšteve, čo podľa ministerstva zdravotníctva nie je legálne. Poplatky majú totižto negatívny vplyv na prístup k zdravotnej starostlivosti pre chudobnú populáciu.

Štát by mal spoplatnením všeobecného lekára (za návštevu 1 eur) v roku 2024 získať 12 miliónov eur, v roku 2025 je to o polovicu viac, čiže 24 miliónov eur.

A spoplatnením návštevy všeobecného lekára (za návštevu 5 eur) v roku 2024 získať 84 miliónov eur, v roku 2025 je to 168 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #zdravotníctvo #špecialista #Ódor