Počet chorôb z povolania enormne rastie. Je takmer dvojnásobný

Chorôb z povolania na Slovensku enormne pribúda. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii, na obyvateľov Slovenska jednoznačne najčastejšie doliehajú následky sedavého zamestnania.

29.04.2022 09:59
bolesť, chrbát, chrbtica, práca, počítač, fit... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Choroby z povolania za minulý rok postihli celkovo viac žien ako mužov. „Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje za minulý rok choroby z povolania u 423 pacientov, z toho 156 bolo mužov a 267 u žien. Ide o výrazný nárast v porovnaní s rokom 2020, keď zaznamenalo 254 prípadov, pričom 136 bolo u mužov a 118 u žien,“ informuje hovorkyňa centra Alžbeta Sivá.

dôchodca Čítajte aj 13. dôchodok: Koľko peňazí dostanete, ak poberáte viac penzií?

Najčastejšou príčinou chorôb z povolania bolo v minulom roku dlhodobé sedenia a jednostranné zaťaženie končatín. To viedlo k ochoreniu kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín (176 prípadov). Infekčné a parazitárne choroby zaznamenali druhý najväčší podiel na celkovom počte chorôb z povolania (162 prípadov). Tretím najčastejším dôvodom ochorenia z povolania sú problémy kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín v dôsledku vibrácií (32 prípadov).

„Častým dôvodom vzniku chorôb z povolania je i to, že zamestnanci nedbajú na správnu polohu tela a svoju osobnú ochranu. Ak už aj musia pracovať vo vynútenej polohe, nie vždy používajú ochranné pracovné prostriedky, čím si poškodzujú zdravie. Zároveň ich celkový zdravotný stav ovplyvňuje aj to, ako si zamestnanec chráni zdravie mimo práce,“ vraví Sivá.

seniero, dôchodok, dôchodca, predčasný dôchodok, Čítajte aj Máte dlhy? 13. dôchodok dostanete celý. Exekútor naň nesmie siahnuť

V rámci prevencie chorôb z povolania pomáha aj komunikácia zamestnávateľa so zamestnancami o ich problémoch v práci a možnostiach zlepšenia. Podľa Sivej pomôcť môže aj spolupráca s pracovnou zdravotnou službou, ktorá sa nemusí obmedziť iba na formálne plnenie zákonných povinností, ale môže aj reálne pomôcť zlepšiť kvalitu pracovného prostredia a zvýšiť povedomie zamestnancov o tom, čo môžu pre seba a svoje celkové zdravie urobiť.

Zamestnanci sa každodenne v práci stretávajú s rôznymi faktormi, ktoré dokážu negatívne vplývať na ich fyzické, ale aj psychické zdravie. „Tieto faktory následne priamo súvisia so zníženým pracovným výkonom, chorobou z povolania, práceneschopnosťou či pracovným úrazom. Človek, ktorý je v práci vystavený dlhodobému stresu a tlaku na pracovný výkon má 5-krát vyššie riziko pracovného úrazu,“ dodala Alžbeta Sivá.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #choroby #sedavé zamestnanie #NCZI #choroby z povolania