Najviac zaváži vyšší plat

Jednou z mála dobrých správ v dnešných časoch je rekordný počet ponúk na prácu. Menej dobrou je, že platy na Slovensku rekordy rozhodne neatakujú.

27.03.2023 12:00
mladý muž, laptop, vyúčtovanie, rozučtovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj to je jeden z dôvodov, prečo napriek bohatej ponuke práce mnohým firmám dlhodobo chýbajú profesionálne zdatní odborníci, najmňä s technickým vzdelaním. Výšška platu je pri súčasnej vysokej inflácii a energetickej kríze jedno z najdôležitejších kritérií pri výbere zamestnávateľa. Svedčí o tom aj fakt, že viac ako polovica ľudí na Slovensku je so svojím platom nespokojná a aj to, že podľa údajov Eurostatu patrí priemerná mzda u nás spomedzi krajín Európy k najnižším. Najvyšší priemerný plat mali v Luxembrugu – 6 021 eur, Slovensku patrí dvadsiata druhá priečka a – 1 347 eur.

Záujemcov o prácu tak ľahko môžu odradiť už platové ponuky, ktoré firmy uvádzajú v inzerátoch. Napríklad v Rakúsku ponúkajú priemernú mzdu 2 493 eur, v Českej republike 1 828 eur a v Nemecku 2 947 eur. U nás bola za najvyššiu inzerovaná mzda v Bratislavskom kraji – 1 296 eur. Pritom predovšetkým tí mladší sú flexibilnejší, a keďže z ponúk si môžu vyberať, hľadajú stále nové možnosti a príležitosti.

37% Slovákov by sa presťahovalo za lepšou prácou do zahraničia.

Z prieskumu o ochote cestovať za prácou napríklad vyplynulo, že až 37% Slovákov a Sloveniek by bolo ochotných sa presťahovať sa za lepšie platenou prácou aj do zahraničia. Mnohí personalisti upozorňujú i na to, že trh práce sa mení veľmi rýchlo a zamestnávatelia potrebujú a chcú čoraz viac ľudí, ktorí ovládajú nové technológie, sú jazykovo zdatní, a už počas štúdia získavali praktické skúsenosti. Ich nároky sú čoraz vyššie a diplom alebo maturitné vysvedčenie sú len prvý malý krôčik ku kariére.

podpora práce hendikepovaných, zdravotne znevýhodnenie, vozíčkar Čítajte viac Hľadáte si prácu? Pomôžu odborníci. Na koho sa môžete obrátiť?

Aj preto je dôležité, aby si mladí ľudia pri výbere, či už strednej, alebo vysokej školy dobre premysleli, čomu sa budú venovať, ktoré odbory majú perspektívu a či sa nimi uživia. Realitou je, že dlhodobo ným chýbajú napríklad aj remeselníci – elektrikári, inštalatéri i ďalší. Tieto povolania stratili na atraktivite a nájsť dobrého majstra sa dnes niekedy rovná malému zázraku. Ide pritom o práce, ktoré len tak ľahko nenahradí žiadna moderná technológia.

Ak sa práve chystáte na pracovný pohovor, nepodceňte prípravu, prečítajte si rady personalistov, ako dobre zapôsobiť a čo všetko je dôležité pre to, aby ste uspeli. Veľa o vás prezradí aj reč tela, oblečenie, chôdza, ale napríklad i to, čo viete o budúcom potenciálnom zamestnávateľovi. Majte na pamäti, že plusové body určite získate, ak z vás bude vyžarovať sebavedomie a pozitívna energia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #hľadanie práce #Práca a kariéra