Zabudnite na päť stranové tlačivá. Elektronická péenka už je povinná, žiadajte ju od svojho lekára

Elektronická práceneschopnosť, skrátene ePN začala platiť od 1. júna minulého roka. Lekár vás teda už dnes môže uznať za práceneschopného novým spôsobom, a to elektronicky. Dôležité je, aby váš lekár bol pripojený do systému ePN.

25.06.2023 06:00
žena so zlomenou nohou Foto:
Ilustačná foto.
debata

Od 1. júna 2022 do 31. mája 2023 sa lekári pripájali do ePN dobrovoľne a postupne, išlo o prechodné obdobie. Dnes už je povinnosťou lekára vystaviť elektronickú PN.

Podľa informácií Sociálnej poisťovne, ak je váš lekár pripojený do systému elektronickej PN – ePN a po návšteve vás uzná za dočasne práceneschopného elektronicky, už vám nevystavuje papierové potvrdenie.

Výplatná páska: Ako sa počíta mzda, keď ste na dovolenke a ako vtedy, ak ste na PN
Video
Zdroj: TV Pravda

Vaša cesta od lekára vedie priamo domov, liečiť sa. Tento systém by mal zjednodušiť potreby najmä pacientom, keďže nie vždy sa môžu dostaviť k lekárovi.

Ak váš lekár v prechodnom období do konca mája 2023 ešte nebol pripojený do elektronickej PN, po tom, ako vás uznal za práceneschopného, vystavil vám štandardné päťdielne papierové Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti.

Elektronická PN je dočasná pracovná neschopnosť uznaná oprávneným lekárom, ktorý ju potvrdí vytvorením elektronického záznamu v Elektronickej zdravotnej knižke občana v Národnom zdravotníckom informačnom systéme, teda v systéme eZdravie.

stavbár, robotník, zamestnanec Čítajte viac Po pracovnom úraze môžete dostať viacero dávok. Ako sa vypočíta ich výška? + príklady

EPN teda nahradilo päťdielne papierové tlačivo, ktoré poistenec doručoval zamestnávateľovi a Sociálnej poisťovni.

Taktiež ide o výlučne elektronickú komunikáciu medzi lekárom, Národným centrom zdravotníckych informácií, Sociálnou poisťovňou, poistencom a zamestnávateľom.

Poistencovi v prípade zdravotných problémov postačuje len návšteva lekára a odchádza sa liečiť. Všetky údaje a dokumenty si lekár a inštitúcie vymenia elektronicky.

Služba ePN je nasadená do praxe od 1. júna 2022. Vtedy sa spustilo prechodné obdobie, počas ktorého sa lekári môžu dobrovoľne pripájať do systému ePN.

Vystavovanie ePN je pre oprávnených lekárov povinné od 1. júna 2023.

žena, choroba, smrkanie, vreckovka, teplota, horúčka, Covid-19, prechladnutie, chrípka, alergia Čítajte viac Ste na péenke? Vedeli ste, že vás môžu skontrolovať a dať pokutu? Môže tak urobiť aj zamestnávateľ?

Pôvodné päťdielne papierové Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti, ktoré zamestnanec doručoval medzi lekárom a zamestnávateľom, mohol vystaviť oprávnený lekár, ktorý ešte nebol zapojený do systému elektronickej PN, poistencovi do 31. mája 2023.

Ak vás teda lekár uznal za práceneschopného cez ePN, tak nemusíte prenášať a doručovať žiadne potvrdenia o vašej práceneschopnosti zamestnávateľovi ani Sociálnej poisťovni, taktiež nežiadate o náhradu mzdy ani o dávku nemocenské.

Podobne nemusíte nahlasovať číslo účtu v banke, na ktorý vám bude poukazovaná dávka nemocenské a ani oznamovať ukončenie ol dočasnej pracovnej neschopnosti.

Pri ePN si lekár a inštitúcie všetky potrebné údaje vymenia elektronicky, s potvrdeniami nemáte nijaké povinnosti a starosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práceneschopnosť #PN #elektronická péenka