Ako sa bojuje proti vírusom vo vyššom veku?

S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť imunitnej reakcie organizmu, čo prispieva k vyššiemu výskytu infekcií a vírusových ochorení.

21.03.2020 06:00
koronavírus Foto:
Prečo sa v zime vyskytuje najviac vírusových ochorení?
debata

Podľa niektorých štúdií seniori sú v porovnaní s mladými ľuďmi náchylnejší na zápalové ochorenia. Respiračné ochorenia, chrípka a zápal pľúc sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí po šesťdesiatom piatom roku života na celom svete. Ako by sme si mali posilniť imunitný systém?

Starnutie znižuje odolnosť tela?

Podľa Harvard Medical School nikto nevie s istotou vysvetliť, prečo dochádza v staršom veku k poklesu obranyschopnosti organizmu. Predpokladá sa, že to súvisí so znížením bielych krviniek, ktoré majú v našom tele za úlohu bojovať s choroboplodnými zárodkami. Zníženie imunitnej odpovede na infekcie sa preukázalo reakciou starších ľudí na vakcíny. Niektoré štúdie o chrípkových vakcínach ukázali, že v prípade ľudí nad 65 rokov je očkovanie vraj menej účinné v porovnaní so zdravými deťmi vo veku nad dva roky.

Tak či tak, na Slovensku sa považuje očkovanie stabilne za najlepšiu prevenciu chrípky práve u tejto ohrozenej skupine ľudí, teda seniorov. Podobne to platí aj pri očkovaní proti zápalu pľúc, kde sa výrazne znížila miera chorobnosti a úmrtí u starších ľudí. Očkovať sa treba na jeseň, čiže pred vypuknutím chrípkovej epidémie.

Viac pohody, menej chorôb

Imunitu poškodzuje nadbytok emocionálneho stresu, ktorý sa premieta do vzniku viacerých chorôb. To, čo môže znamenať psychickú záťaž pre jedného človeka môže zase iná osoba vnímať pozitívne. Stres môže byť pozitívny a negatívny. V prvom prípade nám stres pomáha bojovať proti bežným nástrahám života, robí nás ostražitými. V druhom prípade nadmerne zaťažuje organizmus, vyčerpáva a unavuje telo.

Väčšina vedcov, ktorí sa zaoberajú touto témou sa skôr zaoberajú dlhotrvajúcim stresom, ktorý vzniká pri negatívnych medziľudských vzťahoch, práci, konfliktoch. Zdá sa, že táto forma stresu poškodzuje imunitný systém.

Chlad pomáha, či nie?

Prečo sa v zime vyskytuje najviac vírusových ochorení? Odborníci veria, že dôvodom nie je chladné počasie, ako skôr to, že nás núti tráviť dlhý čas v uzavretých miestnostiach s inými ľuďmi. Podľa niektorých vedcov štúdie na myšiach preukázali, že vystavenie chladu môže znížiť schopnosť vyrovnať sa infekciou. V každom prípade, pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu pomáhajú zlepšovať obranyschopnosť organizmu.

Základ úspechu je vo výžive

Sila imunitnej odpovede závisí podľa výskumníkov najmä od výživy starších ľudí. Pri takzvanej podvýžive mikroživín má človek nedostatok niektorých základných vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré je možné do tela doplniť len prostredníctvom stravy. Seniori majú tendenciu jesť menej jedla, pretože často trpia nechutenstvom. Rovnako ich trápi aj dehydratácia z nízkeho príjmu tekutín, ktorú spôsobuje zníženie pocitu smädu v tejto vekovej skupine. Dodržiavanie zdravej výživy je najlepším krokom k udržaniu zdravého a silného imunitného systému.

Céčkom do boja proti vírusom

Obranyschopnosť organizmu pomáha zvyšovať konzumácia pestrej stravy, pri ktorej by sa mal dôraz dávať na jedenie ovocia a zeleniny. Tieto druhy potravín obsahujú vysoké množstvo vitamínu C. Označuje sa tiež ako kyselina askorbová, ľudský organizmus si ho nevie sám vyrobiť a patrí k hlavným posilňovačom imunitného systému. Z citrusových plodov sa na posilnenie imunity odporúča jesť pomaranče, mandarínky, ďalej kivi. Zo zeleniny obsahuje najviac vitamínu C brokolica, paprika, ružičkový kel a kaleráb. Imunitu tiež posilňuje pravidelné cvičenie, prechádzky, práca v záhrade, obmedzovanie pitia alkoholu, cigariet a dostatok kvalitného spánku.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovocné špízy na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oslabená imunita #vírusové ochorenia #koronavírus