Ako udržať imunitu pri sile? Napríklad aj jogurtom

Organizmus seniora je špecifický, a preto jeho imunita potrebuje stimuly, aby sa udržala pri sile. Bude inak rovnako krehká ako kosti ľudí vo vyššom veku a jej ochranný val dokáže napadnúť aj vírus, ktorý by človeku v produktívnom veku možno spôsobil len nevýrazné zhoršenie zdravotného stavu.

24.07.2021 06:00
senior Foto:
debata

Zložitý systém buniek, ktoré sa nachádzajú v každej časti tela a ktoré navzájom komunikujú zložitými mechanizmami, aby identifikovali a zneškodnili nepriateľa, dodnes nie je úplne preskúmaný, ale už o ňom mnoho vieme.

„Základným stavebným prvkom imunity sú biele krvinky, ktoré plnia dve úlohy – rozpoznávajú a pohlcujú cudzorodé objekty a ničia poškodené bunky. Jednotlivé druhy bielych krviniek ešte zabezpečujú komunikáciu medzi zložkami imunitného systému, teda regulujú imunitný systém napríklad vtedy, ak treba zvýšiť jeho aktivitu alebo ju znížiť po eliminácii nebezpečenstva, spúšťajú produkciu protilátok či zápalové procesy,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures. Počet bielych krviniek sa líši v závislosti od veku, ale aj od stavu organizmu.

Pozor na cukry a tuky

Vieme aj to, že imunitný systém ľudí vo vyššom veku reaguje inak ako v produktívnom období života. „V dôsledku starnutia ľudského organizmu sú reakcie imunitného systému spomalené, čo zvyšuje riziko rozvinutia závažných chorôb, komplikovaný priebeh inak bežných infekcií, pomalšie hojenie rán a ďalšie komplikácie,“ potvrdzuje doktor Martin Petrík.

Rovnako ako v mladosti, aj vo vyššom veku má na silu imunity najväčší vplyv životný štýl. Väčšina rád odborníkov o tom, ako ju posilňovať, smeruje preto k strave, spánku, pohybu. Aké sú teda fungujúce odporúčania pre seniorov?

mlieko Čítajte aj Ako zlepší ovsené mlieko trávenie seniorov?

„Mnoho seniorov stráca chuť do jedla, v dôsledku čoho chudne a oslabuje svoju imunitu. Samozrejme, existuje aj skupina seniorov s nadváhou, čo je tiež faktor podkopávajúci imunitu,“ hovorí doktor Petrík. Ako z toho von? Pomáha pravidelný režim jedenia, deň za dňom sa pomaličky opäť naučiť jesť ráno (jogurt alebo pečivo), dopoludnia (porciu ovocia alebo zeleniny), na obed (aspoň polievku), poobede (napr. obložený chlebík) a večer (teplé jedlo). Porcie nemusia byť veľké, skôr naopak.

Treba si dávať pozor na cukry a tuky, sladké jedlo si doprajte napríklad iba v piatok, z mäsa by ste mali preferovať hydin. Naopak, veľmi dôležitou súčasťou jedálnička seniora sú kyslé mliečne výrobky, ktoré podporujú črevnú mikroflóru – dôležitú na správne fungovanie imunitného systému.

Pohyb je rovnako dôležitý ako strava

Primeraná fyzická aktivita je vo vyššom veku rovnako dôležitá ako strava. Stačí pravidelná chôdza. Harvardská štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako tisíc mužov a žien, ukázala, že ľudia, ktorí päť dní v týždni venujú chôdzi aspoň 20 minút, majú až o 45 % menej chorých dní za rok. „Pre ľudí s oslabenou imunitou, je každodenná chôdza veľmi prospešná. Odporúča sa aj ľuďom s hormonálnou nerovnováhou, pretože už pri polhodinovom kráčaní dochádza k zvyšovaniu tvorby imunitných buniek a k hormonálnemu balansu v krvi,“ vysvetľuje Adrián Doboly.

voda, smäd, pitný režim Čítajte aj Toto sú nové trendy pitného režimu v horúčavách

Aby mala efekt, treba sa jej venovať aspoň trikrát do týždňa. Vhodné je bicyklovanie, plávanie či chôdza,ale aj otužovanie a masáže. Pravidelná fyzická aktivita podporuje krvný obeh, posilňuje svaly a odbúrava napätie, stres aj pocity smútku.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #Telo #vírus #starší človek #posilnenie imunity