Poznáte zeleninu, ktorá ochráni pred rakovinou?

Na chuť jej nevie prísť každý. Zatiaľ čo niektorí sa konzumácii brokolice vyhýbajú, iní si ju nevedia vynachváliť.

08.08.2021 06:00
brokolica Foto:
Brokolica má aj omladzujúce účinky. Séria antioxidantov pôsobí preventívne proti chronických chorobám, ale aj prejavom starnutia.
debata

Fanúšikovia tejto chutnej potraviny však získavajú vďaka jedeniu tohto druhu zeleniny sériu zdravotných benefitov. Okrem ochrany pred nádorovými ochoreniami pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach. Čo ďalšie ponúka?

Proti rakovine žalúdka i hrubého čreva

Zakladateľka spoločnosti Steps to Nutrition Carrie Gabriel tvrdí, že brokolica obsahuje zlúčeniny na báze antioxidantov, ktoré pomáhajú pri prevencii viacerých chorôb. „Glukozinoláty, ktoré sa nachádzajú v brokolici, majú antimikrobiálne a protirakovinové účinky, vysvetľuje uznávaná svetová dietologička. Spomínaná hlúbová zelenina má tak prvenstvo v prevencii rôznych chronických chorôb, ktoré sú typické pre vyšší vek. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nutrition and Cancer pravidelné pochutnávanie si na brokolici priamo súvisí so znížením rakoviny žalúdka. Ďalší výskum zase potvrdzuje, že zelená dobrota znižuje tvorbu nádorov rakoviny hrubého čreva.

Kľúčovým pomocníkom je vláknina

Spomínaná dietologička tvrdí, že za zázračnými účinkami brokolice tiež stojí vysoký obsah vlákniny. Ide o druh sacharidu, ktorý sa pýši pozitívnym vplyvom na trávenie, bojuje proti hnačkám, ale i zápcham. „Pri konzumácii brokolice získavame približne 10 % odporúčaného denného príjmu vlákniny, ktorá pomáha podporovať zdravý tráviaci systém a udržuje naše črevá v dobrej kondícii,“ zdôrazňuje Gabriel. Štúdia z časopisu Journal of Cancer Prevention spred niekoľkých rokov ponúka dôkazy o tom, že jedenie brokolice pomáha normalizovať pohyby čriev u starších ľudí so zápchou, a to najmä vďaka rozpustnému druhu vlákniny.

Paradajkovo, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Paradajky či brokolica – ktorá zelenina nám chutí viac?

Čo sa stane s telom?

Pri pravidelnej konzumácii brokolice sa upravuje v prvom rade najmä trávenie. Staršie generácie ľudí majú problémy s nafukovaním, zápchou, nepravidelným vyprázdňovaním a bolesťami brucha. Stojí za tým najmä konzumácia menšieho množstva zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú vysoké množstvo vlákniny. Dávka o objeme približne jednej šálky zabezpečí pre ľudské telo spomínaných 10 % odporúčaného denného príjmu vlákniny. Jednoducho povedané, brokolica pomáha jedlu efektívne sa pohybovať v črevách a rovnako podporuje tvorbu zdravých baktérií.

Preč s opuchmi

Známa trénerka Stephanie Mansour vysvetľuje, že chutná zelenina pomáha znižovať opuchy a iné príznaky spojené so zápalmi. Protizápalové účinky má najmä látka nazvaná sulforafán. „Brokolica má protizápalový prostriedok, ktorý pomáha udržiavať cievy zdravé a silné a je nevyhnutná pri prevencii poškodenia tela,“ pokračuje trénerka. Netreba však zabúdať ani na to, že brokolica nepomáha len pri týchto zdravotných problémoch. Ide doslova o vitamínovú bombu, pričom jej dominujú vitamíny E a K. Stačí zopár kúskov tejto chutnej zeleniny a ľudské telo dostane potrebnú dennú dávku uvedených mikroživín.

orechy, šalát, zelenina Čítajte viac Ktoré vitamíny spomaľujú starnutie?

Ako fungujú vitamíny z brokolice

Za zmienku stojí skutočnosť, že vitamín E omladzuje organizmus, chráni pred rakovinou a poškodením buniek. Vitamín K sa stará o zdravú krvotvorbu a pomáha zlepšovať kondíciu srdca. Zabúdať však netreba ani na vitamíny A, B6, kyselinu listovú a vysoký obsah draslíka. Vitamín A chráni zrak, mikroživiny zo skupiny vitamínov B pomáhajú zlepšovať metabolizmus tukov, cukrov a posilňujú nervový systém. Minerál draslík je kľúčový pri ochrane obličiek. ň

Spomalí prejavy starnutia

Brokolica má však aj omladzujúce účinky. Séria antioxidantov pôsobí preventívne proti chronických chorobám, ale aj prejavom starnutia. Najlepšie z nich sú polyfenoly. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, osteoporózou, ale aj poškodením pľúc. Zaujímavé je, že svoje uplatnenie nachádza aj v rámci prevencie neurodegenera­tívnych chorôb. Najčastejšou z nich je Alzheimerova choroba, ktorá likviduje pamäť a spôsobuje vážne problémy s orientáciou v priestore a čase.

Video
Slovenský herec pripraví chutnú brokolicu
Brokolicové placky so syrom Čítajte viac Brokolica - superzdravá potravina

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #brokolica #vláknina #onkologické ochorenia