Obsahuje viac ako tisíc fytochemikálií, pričom väčšina z nich chráni ľudské telo pred viacerými zdravotnými ťažkosťami. Káva sa totiž spája s nižším rizikom vzniku chronického ochorenia pečene, ktoré zvykne trápiť najmä ľudí v pokročilom veku. Nové štúdie prekvapujú informáciami o tom, že mletá, instantná, ale aj káva bez kofeínu chránia pred ochoreniami tohto životne dôležitého telesného orgánu. Niektorá viac, iná menej. Spomínaný výskum publikoval BMC Public Health a zameral sa na vplyv spomínaných druhov kávy na pečeň.
Nie je len z alkoholu
Najväčšou zdravotnou komplikáciou je chronické ochorenie pečene, ktoré poškodzuje tento orgán a spôsobuje zjazvenie tkaniva a cirhózu. V niektorých prípadoch práve posledný spomínaný problém vyúsťuje do rakoviny pečene. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce formy chronického poškodenia pečene patrí alkoholické poškodenie, nealkoholické stukovatenie (steatóza) a vírusová hepatitída. Príčinami ochorenia môže byť viacero, od autoimunitných až po genetické.
Čítajte viac Dokáže káva ohroziť zdravie?Káva chráni aj pred rakovinou
Podľa výskumu káva chráni pred rozvojom chronického zápalu pečene, cirhózy a rakoviny. Vedci použili údaje od vyše pol milióna ľudí zo Spojeného kráľovstva. Účastníci výskumu odpovedali na otázky, ktoré sa týkali ich zdravotnej anamnézy, životného štýlu, rovnako poskytli informácie o vyšetrení moču a krvi. Zo štúdie vyplýva, že konzumenti čierneho moku majú nižšie riziko vzniku zápalov pečene oproti tým, ktorí sa vyhýbajú pitiu kávy.
Aké sú výsledky výskumu?
Medzi účastníkmi štúdie bolo 19 % ľudí, ktorí pili kávu bez kofeínu, 55 % instantnú kávu a 23 % mletú kávu vrátane espresa. Vedci zistili, že u milovníkov kávy bola celkovo o 21 % menšia pravdepodobnosť vzniku chronického ochorenia pečene, o 20 % nižšie riziko vzniku steatózy a až o 49 % menšia pravdepodobnosť úmrtia na chronické ochorenia oproti tým ľuďom, ktorí si nepochutnávali na káve.
Čítajte viac Baristka: Káva je neprebádaná ako vesmírKoľko šálok je akurát?
Vedci zistili, že káva má svoj efekt už pri troch až štyroch šálkach denne. Zaujímavé je, že ochranu poskytuje tento nápoj aj keď je bez kofeínu. Káva obsahuje okrem alkaloidu kofeínu a trigonelínu rôzne prospešné fenolové kyseliny. Ide o celú sériu antioxidantov, ktoré majú protizápalové a dokonca protirakovinové účinky. Pečeň, samozrejme, chránia aj rôzne druhy potravín. Ide najmä o vitamíny E, D a omega-3 mastné kyseliny. Netreba zabúdať, že práve tieto spomínané kyseliny patria do kategórie zdravých tukov, ktoré chránia aj cievy, srdce a mozog.
Najviac vitamínu E, ktorý sa označuje aj ako elixír mladosti, majú rastlinné oleje, orechy, semená rastlín, celozrnné potraviny. Vitamín D si ľudské telo dokáže vyrobiť samo vďaka slnečným lúčom, ale nájsť ho môžeme aj vo vajíčkach, mliečnych výrobkoch či hubách. Zdrojom zdravých tukov sú okrem orechov či semien rastlín aj mastné morské ryby ako napríklad losos, makrela či sleď.
Čítajte viac Pomáha káva v boji proti rakovine?