Dokáže káva ohroziť zdravie?

Popíjanie čierneho moku sa môže na prvý pohľad zdať rizikové najmä u starších ľudí. Lahodný nápoj s vysokým obsahom kofeínu takmer sto rokov bojuje s mýtom, ktorý o ňom prezrádza nepríjemnú vlastnosť.

13.06.2021 06:00
ketodieta-kava
Pokiaľ si v kvalitnej reštaurácii vypýtate šálku tohto horúceho nápoja, prinesú vám ju zvyčajne aj s pohárom čírej nemineralizovanej vody. Dôvod je jednoduchý. Káva údajne pripraví organizmus o časť vody, ktorú treba rýchlo doplniť.
debata (1)

Káva vraj prispieva k odvodňovaniu organizmu, čo môže byť nebezpečné najmä u seniorov.

Prečo sa stráca pocit smädu?

Pocit smädu sa s pribúdajúcim rokom mení. K horšiemu. Staršie generácie ľudí majú z dôvodu starnutia organizmu menšiu potrebu pitia tekutín, čo sa prejavuje na celkovej dehydratácii tela. Strata vody prináša so sebou viacero rizík, únavu, slabosť, nízky krvný tlak či kŕče. Namieste je preto otázka, či pravidelné pitie kávy môže túto situáciu ešte o čosi zhoršiť. Odpoveď na to dávajú viaceré výskumy a ich výsledky sú vskutku prekvapivé.

Mýty siahajú do minulého storočia

Pokiaľ si v kvalitnej reštaurácii vypýtate šálku tohto horúceho nápoja, prinesú vám ju zvyčajne aj s pohárom čírej nemineralizovanej vody. Dôvod je jednoduchý. Káva údajne pripraví organizmus o časť vody, ktorú treba rýchlo doplniť. Mýtus o káve a jej odvodňovacích účinkoch siaha až do začiatku minulého storočia. Ešte v roku 1928 totiž vedci uskutočnili malú štúdiu s jednoznačným výsledkom. Ľudia, ktorí popíjali kávu alebo čaj s obsahom kofeínu močili až o 50 % častejšie ako ľudia, ktorí sa vyhýbali týmto nápojom.

chleba, múka, pečivo, celozrnné, bageta Čítajte viac Dokážu celozrnné potraviny predĺžiť život?

Telo si časom zvykne

Výskumníci sa však pred takmer sto rokmi vôbec nezaoberali iným faktorom, ktorý dokáže vplývať na ľudský organizmus. Na kofeínové „drinky“ totiž po čase vzniká takzvaný tolerančný efekt. To znamená, že pravidelná konzumácia kávy nemusí viesť automaticky k odvodneniu organizmu. Tieto fakty potvrdzujú aj viaceré štúdie. Jedna z nich ešte pred desiatimi rokmi tvrdila, že u konzumentov kávy existuje silná tolerancia na tento nápoj a pokiaľ sa pije ako súčasť normálneho životného štýlu, nevedie k strate tekutín.

Nakopne do aktivity

Vedci sa zamerali aj na vzťah kofeínu a dehydratácie pred a po fyzickej aktivite. Ani v tomto prípade však nenašli podporu pre argumenty v prospech odvodnenia organizmu. Zaujímavé sú aj zistenia, podľa ktorých káva vraj neovplyvňuje ani úroveň elektrolytov v ľudskom tele. Ide o minerálne látky, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. K ich strate dochádza práve pri nízkej spotrebe tekutín, športe, námahe a v starobe.

kôpor, bylinky, dochucovadlo Čítajte viac Čo lieči kôpor?

Za dehydratáciu nemôže iba káva

Káva sa považuje za močopudný nápoj až v prípade, ak ju pijeme vo vyššom množstve. Diuretický efekt kávy spôsobuje kofeín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý povzbudí telo i myseľ, naštartuje do aktivity ráno i popoludní. Okrem stimulačných účinkov na mozog vplýva aj na obličky. Tie začnú produkovať viac moču a z tela vyplavujú minerálnu látku sodík. Spomínaný efekt je podľa nových výskumov pri primeranej konzumácii kávy mierny. Čierny mok v konečnom dôsledku nemusí súvisieť s odvodňovaním organizmu u seniorov. Príčinu dehydratácie je treba skôr hľadať v nízkom príjme tekutín, najmä vody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva