Ako zabrániť slabosti svalov?

Problémy s pohybom rúk či nôh. S pribúdajúcim vekom sa objavujú u starších ľudí ťažkosti, ktoré sú podobné únave a slabosti. Často súvisia predovšetkým s úbytkom svalovej hmoty.

18.08.2021 10:00
histamín, paradajky, rajčiny Foto:
Paradajky sa pýšia obsahom vzácnych látok. Prvou z nich je kyselina ursolová a tomatidín.
debata

Vedci prichádzajú s receptom na to ako týmto komplikáciám predísť. Stačí vraj jesť jablká a menej zrelé paradajky.

Prečo prichádzame o silu?

K strate svalov alebo atrofii dochádza vo chvíli, keď postupne mizne svalovina. Hlavnou príčinou tohto zdravotného problému je nedostatok fyzickej aktivity, ale aj starnutie. Slabosť v rukách či nohách sa často končí vážnymi zraneniami, z ktorých sa seniori liečia dlhú dobu. Atrofia niekedy spôsobuje pocit, že jedna dolná končatina je o čosi menšia než druhá. Odborníci vďaka šikovnému výskumu prišli na spôsob ako zabrániť strate svalov. Vraj na to stačí konzumácia dvoch jedál.

Kedy sme na tom najhoršie?

Ľudské telo je náchylné na stratu svaloviny, keď začne starnúť. Podľa medicínskeho portálu WebMD svaly sa spevňujú a silnejú do tridsiateho roku života. Ľudia zvyčajne strácajú 3 – 5 % spomínanej aktívnej telesnej hmoty každých desať rokov po dosiahnutí tridsiatky. Po dovŕšení 75. roku života má atrofia najrýchlejší priebeh. Seniori strácajú silu, znižuje sa ich pohyblivosť, vytrvalosť. Tieto faktory im napokon bránia v bežných činnostiach, v záhrade, nákupoch v obchode či prechádzke.

jablko, jablká Čítajte viac Čo dokážu jablká so zdravím seniora?

Treba „prekopať“ jedálny lístok

Predchádzať atrofii vraj dokáže zmena stravovacieho plánu. Nová štúdia tak okrem pravidelného športovania a pohybu, ktoré posilňujú svaly, dáva dôraz aj na jedálny lístok. Strate svalov môže vraj podľa vedátorov zabrániť pravidelné pochutnávanie si na jablkách a paradajkách. Ide o bežne dostupné potraviny, ktoré dokážu udržať fyzickú aktivitu na vysokej úrovni aj v pokročilom veku. Výskum z univerzity v Iowe prišiel s teóriou, že zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v jablkách a paradajkách znižujú účinok genetického faktora známeho pod označením ATF4, ktorý je zodpovedný za ochabovanie svalov.

Kombinácia zázračných zlúčenín pomôže

Jablká a paradajky sa pýšia obsahom vzácnych látok. Prvou z nich je kyselina ursolová a tomatidín. Vedci zistili, že dva mesiace po pridaní týchto zlúčenín do stravy vykazovali skúmaní jedinci zvýšenie svalovej sily, ale aj hmoty. Samotná hmotnosť svalov sa údajne zvýšila až o 10 % a sila o neuveriteľných 30 %. Výskum sa zatiaľ neuskutočnil na ľuďoch, vedci však predpovedajú, že podobné účinky, hoci v menšom rozsahu, môžu mať aj na svalovú hmotu seniorov.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Koľko bielkovín treba jesť?

Vo všeobecnosti platí, že svalovú hmotu pomáha udržiavať v dobrej kondícii pravidelný pohyb, cvičenie a strava bohatá na bielkoviny. Netreba zabúdať, že proteíny sa nachádzajú v mäse, mlieku, vajíčkach, strukovinách, orechoch a semenách rastlín. Výber bielkovín je skutočne bohatý. Problém je skôr v ich pravidelnom príjme. Ľudské telo totiž dokáže naraz stráviť iba 30 gramov bielkovín, a preto ich treba jesť aspoň trikrát denne. Bežná denná potreba proteínov sa u seniorov pohybuje na úrovni 1 – 1,5 gramu na kilogram hmotnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Jablká #paradajky #spinálna svalová atrofia