Vyčerpanosť u starších? Osviežia chutné potraviny

Nadmerné množstvo soli, tučné a vyprážané jedlá a problém je na svete. Zvlášť v teplých letných dňoch sa dokážu u starších ľudí s horším trávením podpísať na únave. Existujú však cenovo dostupné potraviny, ktoré aj v horúcich letných dňoch dodajú telu potrebné množstvo energie.

01.09.2021 06:00
káva, kofeín, ráno, životospráva, Foto:
Káva však vo vyššom množstve spôsobuje nespavosť a podráždenosť.
debata (3)

Nezabúdajte na prvé pravidlo úspešného boja proti otravnej únave. Čím je jedlo čerstvejšie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že vás rýchlejšie postaví na nohy. Do tejto kategórie patria jednoznačne všetky druhy ovocia a zeleniny. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý sa zaraďuje medzi prirodzené antioxidanty. Ide o látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom v ľudskom tele a postarajú sa aj o mierne infekcie a zápaly.

Ako pomáha „céčko“?

Vitamín C je menej známy pod názvom kyselina askorbová. Jej nedostatok vedie k strate energie, vitality a „priťahuje“ viaceré druhy infekčných chorôb. Spomínaná mikroživina sa nachádza v bobuľovitom ovocí, čerešniach, ríbezliach a, samozrejme, aj v citrusových plodoch. Viaceré druhy farebného ovocia a zeleniny ako napríklad marhule, broskyne, mrkva či paprika majú v sebe veľké množstvo beta-karoténu. Táto látka sa v ľudskom tele mení na vitamín A, ktorý posilní telo a naštartuje metabolizmus. Výsledkom je potlačenie únavy a viac fyzickej a psychickej energie.

paradajková omáčka Čítajte viac Poznáte vitamín, ktorý pokorí únavu u seniorov?

Kávička nie je na škodu. Ale primerane

I keď sa môže na prvý pohľad zdať, že káva pre jej odvodňujúce účinky v lete skôr škodí, opak je pravdou. V správnom množstve dokáže kofeín, hlavná zložka čierneho moku, zlepšiť a zrýchliť myslenie, posilňuje fyzickú kondíciu a odstraňuje otravné zívanie počas dňa. Kofeín je prírodný alkaloid, ktorý na ľudský organizmus pôsobí ako stimulant. Povzbudzuje telo, vedie ho k vyšším výkonom a v primeranej miere zlepšuje náladu.

Netreba však zabúdať, že káva nie je zdrojom energie a za jej povzbudzujúcimi účinkami stojí najmä kofeín. Káva však vo vyššom množstve spôsobuje nespavosť a podráždenosť. Kofeín vo veľkom množstve dokáže rozhádzať psychiku a okrem nervozity môže u citlivých ľudí vyvolať aj úzkosť.

Unavený z mäsa?

Vyzerá to na prvý pohľad ako sci-fi, ale únavu môžu spôsobovať aj mäsové výrobky. Našťastie, nie všetky. Ani v tomto prípade nie je dôvod na paniku. Vysvetlenie ponúka najmä obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v červenom mäse. Vyriešiť ho môže zvýšená konzumácia chudého mäsa, napríklad kuracieho, morčacieho a rýb. Nasýtené mastné tuky tak vystriedajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré poznáme pod označením zdravé tuky. Najviac ich obsahujú najmä mastné morské ryby. Do tejto kategórie patria losos, sleď, makrela i sardinky. Zdravé tuky povzbudzujú cievy, srdce a mozog.

tlakomer, krvný tlak Čítajte viac Čo sa skrýva za únavou seniorov?

A čo cukor?

Okrem údenín a ťažkých mastných jedál prispieva k únave nadmerná konzumácia sacharidov. Samozrejme, nie všetky cukry sú zlé. Aký je medzi nimi rozdiel? Rafinovaný cukor, ktorý sa nachádza v sladkostiach, zákuskoch a koláčoch zvyšuje na krátky čas hladinu inzulínu. Ide o hormón, ktorý je potrebný na spracovávanie cukru. Problém je v tom, že po prudkom náraste energie, dochádza v tele k jej rýchlemu poklesu, čo sa typicky prejavuje únavou. Aj v tomto prípade existuje trik na udržanie stabilnej hladiny cukru. Celozrnné obilniny obsahujú polysacharidy, zložené cukry. Energia z nich sa do tela uvoľňuje pomaly a nespôsobuje únavu. Pri výbere pečiva je preto dobré staviť na celozrnný chlieb, než napríklad na rožky z takzvanej „bielej“ múky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #kofeín #vitamín C #betakarotén