Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy sa dostali v 17. storočí. Na starý kontinent ich priniesli Španieli a neskôr sa červená a chutná zelenina rozšírila aj do juhovýchodnej Ázie a Severnej Ameriky. Počas nasledujúcich storočí si rajčiny našli uplatnenie v gastronómii nielen ako príloha k jedlám, ale aj ako súčasť omáčok, pretlakov a celosvetovo obľúbeného kečupu. Z výživového hľadiska je táto zelenina bohatým zdrojom vitamínu C, K, betakaroténu, folátov a lykopénu.
Ochránia pred vírusmi
Vitamín C pomáha pri potláčaní infekcií a zápalov, ktoré sú sprievodným javom starnúceho organizmu. Zápaly sa podpisujú pod bolesti šliach, svalov, ale najmä kĺbov. Spomínaná látka rovnako zlepšuje imunitu človeka, čo je dôležité v období vírusov a prechladnutia. Vitamín K súvisí s lepšou zrážanlivosťou krvi a vo všeobecnosti ho starší ľudia prijímajú v malom množstve.
Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?Lykopén je najzaujímavejšou mikroživinou týchto lahodných plodov. Oceňuje sa najmä jeho schopnosť bojovať proti rôznym druhom nádorových ochorení. Zaujímavé je, že najviac lykopénu je v tepelne spracovaných rajčinách. Zabúdať však netreba, že tepelnou úpravou sa však znehodnocuje vitamín C. Kombinácia vitamínov, minerálov a lykopénu sa dokáže pozitívne podpísať aj pod zdravie srdca.
Minimum kalórií, vhodné na častý konzum
Rajčiny patria k potravinám s nízkou energetickou hodnotou. Sto gramov tejto plodiny obsahuje minimum, len 18 kilokalórií. Väčšiu časť tejto zeleniny tvorí voda. Obsahuje ani necelý gram bielkovín, žiaden tuk a takmer 4 g sacharidov. Aj v tomto prípade platí, že čím je paradajka zrelšia a sladšia, tým viac cukru obsahuje. Dôležitý je obsah vlákniny, ktorá tvorí približne 1 % obsahu rajčín. Vláknina je zvlášť dôležitá pri trávení, zlepšuje funkčnosť čriev a zmierňuje nadúvanie.
Preč s pigmentovými škvrnami
Konzumácia paradajok sa spája s lepšou kvalitou pokožky, nižším výskytom pigmentových škvŕn, podporou srdca a ochranou pred rakovinou. K najčastejším príčinám úmrtí ľudí vo vyššom patria srdcové ochorenia a mozgová príhoda. Štatistiky stúpajú po dosiahnutí 65. roku života. Podľa nedávneho výskumu, ktorý sa realizoval na mužoch v strednom veku sa nízke hladiny lykopénu a beta-karoténu v krvi spájajú so zvýšeným rizikom vzniku infarktov a mŕtvice. Štúdie vysvetľujú, že lykopén je nápomocný aj pri znižovaní hladín takzvaného zlého (LDL) cholesterolu. Táto látka sa usádza na cievach ciev, zužuje ich a často je príčinou infarktu.
Čítajte viac Paradajková šťava? Pre seniorov ideálnaProtirakovinová strava poteší
Paradajky a výrobky z nich sa podľa výskumov podieľajú na nižšom výskyte rakoviny pľúc, žalúdka a prostaty. Ďalšie štúdie zase ukazujú, že vysoké koncentrácie beta-karoténu chránia ženy pred rakovinou prsníka. Beta-karotén je mimoriadne dôležitá látka pre zdravie človeka. Označuje sa aj ako provitamín a v tele sa mení na vitamín A, ktorý pomáha zlepšovať zrak a stav pokožky starších ľudí. Beta-karotén a lykopén chránia nielen pred chorobami, ale aj vplyvom slnečného žiarenia. Pravidelná konzumácia rajčín po dobu asi desiatich týždňov dokáže zlepšiť kvalitu pokožky a zmierniť riziko z popálenia kože slnkom až o 40 %.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Paradajková polievka z pečených paradajok na Varecha.sk