Strata chuti do jedla je typickým príznakom starnutia a nie je ihneď dôvodom na paniku. Obavy vyvoláva až v prípade, ak sa spája s prudkým poklesom telesnej hmotnosti. Takzvaná podváha je tak výsledkom nízkeho príjmu energie zo stravy. Spomínaný stav je zvlášť nebezpečný najmä pre starších ľudí. Vďaka narušeniu príjmu potravy dochádza u seniorov k viacerým zdravotným problémom, z ktorých vytŕčajú zlomeniny kostí, poruchy imunitného systému či problémy so srdcom.
Kľúčom úspechu je pravidelnosť
Rýchle chudnutie u seniorov má na svedomí najmä nepravidelná strava. Starší ľudia prirodzene strácajú chuťové poháriky, čo sa prejavuje aj nezáujmom o samotné jedlo. Keďže potraviny nevyvolávajú u seniorov potešenie, jedia iba vtedy, ak sú veľmi hladní. Výsledkom toho je úbytok hmotnosti, ktorý vybočuje z normy. Zabrániť tomu môžeme rozvrhnutím jedla do troch denných porcií. Seniori alebo ich príbuzní by si mali stanoviť pravidlo, podľa ktorého budú starší ľudia pravidelne jesť raňajky, obed a večeru. Ideálne je určiť si aj čas, v ktorom sa bude podávať jedlo.
Čítajte viac Nesprávne stravovanie ohrozuje zdravie starších ľudí. Čo s tým?Pozor na mastné a sladké jedlo
Ani seniorom sa nevyhýbajú pravidlá zdravého stravovania. Namiesto nasýtených mastných kyselín a pridaného cukru majú voliť potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Nasýtené mastné kyseliny sú v podstate nezdravé tuky, ktoré sa do tela dostávajú zo slaných, vysmážaných a tučných potravín. V ľudskom tele zvyšujú hladinu zlého (LDL) cholesterolu a znižujú hodnoty dobrého (HDL) cholesterolu.
Zlá forma tejto látky má na svedomí nárast ochorení, ktoré často ústia do srdcového infarktu či mozgovej príhody. Pridaný cukor zvyšuje jeho hladiny v krvi a rovnako sa spája s rýchlym uvoľňovaním inzulínu. Prudké výkyvy hladín cukru v krvi spôsobujú podráždenosť, zmeny nálady, únavu, depresie a úzkosti.
Silu čerpajte zo zdravých zdrojov
Seniori by mali čerpať energiu zo sacharidov, tukov a bielkovín. Sacharidy (cukry) dodávajú telu dostatok paliva na premýšľanie, trávenie, kontrakciu svalov a všetky ďalšie dôležité životné funkcie. Proteíny (bielkoviny) sú potrebné pre regeneráciu svalov a potlačenie únavy. V tukoch sú zase rozpustné dôležité vitamíny, a to vitamíny A, D, E a K.
Čítajte viac Ktorý typ diéty ochráni pred vysokým tlakom?Výborným zdrojom sacharidov sú celozrnné cestoviny, ryža, zemiaky, pečivo a strukoviny. Bielkoviny nájdeme v chudom mäse, mliečnych výrobkoch a vajíčkach. Z tukov si treba vyberať ich zdravší variant, ktorým sú najmä omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa v orechoch, semenách rastlín a avokáde.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Malé chutné fašírky podľa Very Wisterovej na Varecha.sk