Ako vyhrať boj s únavou bez liekov

Stav, na ktorý sa nedá zvyknúť. Chýbajúca energia, pospávanie počas dňa a námaha pri akejkoľvek činnosti sa často objavujú u starších ľudí. Zdrojom týchto pocitov vyčerpania a únavy sú často nenápadné, ale zato nebezpečné ochorenia. Ich spoločným menovateľom je najmä nedostatok vitamínov a minerálov.

20.11.2021 06:00
kapusta, kvasená kapusta, vitamíny, výživa Foto:
Z rastlinných zdrojov sa vitamín B12 nachádza v kvasniciach a kvasenej kapuste.
debata (5)

Choroba, ktorú poznáme pod zľudoveným názvom chudokrvnosť. Anémia patrí k zdravotným stavov, pre ktoré je typický nedostatok červených krviniek alebo krvného farbiva hemoglobínu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že na svete sú týmto ochorením postihnuté takmer dve miliardy ľudí. K rizikovým skupinám patria, okrem detí a tehotných žien, aj seniori. Z hľadiska porovnania pohlaví toto ochorenie dominuje u nežnejšej polovičky ľudstva.

Železo posilňuje krv

Anémia má viacero druhov, pričom k najčastejším typom patrí ochorenie, ktoré je zapríčinené nedostatkom železa v tele. Ide o dôležitý minerál, ktorý je jednou zo základných zložiek červených krviniek a tým aj krvného farbiva. Železo má nezastupiteľnú úlohu v ľudskom tele. Viaže totiž na seba kyslík a distribuuje ho do všetkých telesných tkanív. V prípade, že je ho v organizme málo, dochádza k poruchám krvotvorby. Anémia z nedostatku železa sa pripisuje na vrub strate krvi, skrytým krvácaniam, alebo nesprávnej životospráve.

makula, makulárna degenerácia, senior, oči, žena, zrak Čítajte viac Ktoré živiny ochránia váš zrak?

Kde nájdeme vzácny minerál?

Železo sa nachádza vo všetkých druhoch listovej zeleniny a najmä v mäse. Z času na čas si jeho hladinu môžeme zvýšiť aj opatrnou konzumáciou vnútorností. Rozoznávame dva druhy tejto minerálnej látky, a to hemové a nehemové železo. Prvé sa nachádza v spomínaných vnútornostiach a vstrebáva sa na úrovni 10 – 30 %. Druhý typ sa nachádza najmä v rastlinných zdrojoch, zelenine a strukovinách. V tomto prípade sa vstrebáva na úrovni 1 – 5 %. Využiteľnosť železa komplikuje pitie kávy, čierneho čaju a mlieka. Naopak, pomáhajú čaje z púpavy, žihľavy a žltého čaju.

Čo ak chýba jedno „béčko“?

Ďalší typ anémie spôsobujú nízke hladiny vitamínu B12 alebo kyseliny listovej. V niektorých prípadoch spôsobujú tento druh ochorenia problémy so vstrebávaním vitamínu B12 z tráviaceho traktu. Sekundárne dochádza k poruchám tvorby krvi najmä pri horšej výžive. V tomto prípade by sa mali mať na pozore najmä starší ľudia, ktorí si vo vyššom veku nedávajú príliš veľký pozor na zloženie a výživovú hodnotu jedla.

Bez prevencie to nejde

Okrem spomínaných základných druhov anémie však existujú aj také, ktoré zahŕňajú rozpad červených krviniek. Spôsobovať ich môžu rôzne cievne choroby, ochorenia srdcových chlopní, autoimunitné ochorenia či vrodené problémy s tvorbou červených krviniek. Najlepším liekom na anémiu je prevencia. Ako uvádza Mayo Clinic, liečbu je potrebné prispôsobiť druhu ochorenia. To znamená, že pri anémii z nedostatku železa je potrebné dbať na úpravu stravy, príjem výživových doplnkov a pravidelné kontroly u lekárov.

UP-imunita-4x Čítajte viac Nesprávne stravovanie ohrozuje zdravie starších ľudí. Čo s tým?

Zabojuje s vyčerpanosťou

V boji proti anémii z nedostatku vitamínov pomáha úprava stravy. Vitamín B12 známy tiež pod označením kobalmín sa bežne nachádza v pečeni človeka, ktorá si z neho vytvára zásoby. Nedostatok tejto živiny si všimneme najmä pri zvýšenej únave, zmene nálad a pri problémoch s kožou. Vitamín B12 znižuje celkovú únavu, podporuje fungovanie nervového systému a zabraňuje vzniku psychických porúch, ktoré sú spôsobené najmä stresom. Výborným zdrojom tejto látky sú najmä živočíšne potraviny ako mäso, vajíčka, mliečne výrobky. Z rastlinných zdrojov sa nachádza v kvasniciach a kvasenej kapuste.

Video
Pozrite si jednoduchý recept od speváka a spisovateľa Petra Petka Opeta na prípravu vegetariánskej dobroty zo šošovice.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #strukoviny #listová zelenina #chudokrvnosť