Imunitu posilníme vitamínmi C aj D, ale aj minerálom, bez ktorého sa naše telo sotva zaobíde. Ktorým?

Zvlášť v zime čelí obranyschopnosť organizmu silnému tlaku rôznych chorôb. O slovo sa práve v tomto období hlásia vírusové ochorenia, nádcha či prechladnutie. Odolať im môžeme vďaka pevnej imunite, o ktorú sa však treba pravidelne starať.

12.02.2022 06:00
čaj, zázvor Foto:
Zázvor posilňuje imunitný systém, čaj sa odporúča piť stále čerstvý.
debata (4)

Ako na to hovorí v rozhovore pre Pravdu farmaceutka lekárke Dr. Max Sabinov Mgr. Adriána Fechová.

Prečo je dôležité posilňovať imunitný systém najmä v zime?

Zimné mesiace sú z celého roka pre náš organizmus najrizikovejším obdobím. Ohrozuje nás omnoho viac vírusov, baktérií a chladné počasie je pre ne len nápomocné. Veľká časť z nich sa prenáša kvapôčkovou cestou ako kašeľ, kýchanie, ale aj priamym kontaktom. Rovnako aj časté prechody z teplého do studeného prostredia a neprimerané oblečenie majú negatívny vplyv na zdravie. Aby sme túto zvýšenú záťaž prekonali čo najlepšie je potrebné dbať na imunitný systém.

Čím si posilníme imunitu?

Posilniť prirodzenú imunitu pomôže správne užívanie vitamínov, strava bohatá na ovocie a zeleninu. Netreba však zabúdať ani na spánok, pravidelný pohyb, vetranie priestorov či dostatočnú hygienu rúk. Rovnako je vhodné sa vyhnúť stresu a náhleniu sa. Tie majú veľmi negatívny vplyv nie len na odolnosť organizmu, ale narúšajú celkovú duševnú rovnováhu.

Ktoré výživné látky pomáhajú zlepšovať obranyschopnosť organizmu a v akej vzájomnej kombinácii?

Obranyschopnosť organizmu môžeme posilniť vitamínmi alebo prírodnými prípravkami. Je na každom z nás, ktoré látky budeme preferovať. V zimnom období je dôležité pravidelné dopĺňanie hlavne vitamínov C, D, ďalej vitamínov skupiny B, minerály ako zinok a selén. Pre posilnenie imunity, najmä počas zimy, je často odporúčaná vzájomná kombinácia vitamínu C a zinku.

vitamín D, covid-19 Čítajte viac Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

Ako je to s vitamínom D?

Vitamín D je lepšie zvoliť v samostatnom preparáte kde bude zastúpený vo vyššom množstve ako v kombinácii s inými. Dôvodom je jeho znížená fyziologická tvorba, pretože slnka je v zimných mesiacov menej. Z prírodných zložiek sa odporúča rakytník, ktorý je bohatým zdrojom vitamínu C a to v jeho prirodzenej a telom dobre vstrebateľnej forme. Veľmi dobrou voľbou je Echinacea, ktorá stimuluje imunitný systém a významne zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám. Je silným antioxidantom hlavne pre dýchací a lymfatický systém. Unikátnou látkou je kolostrum, ktoré obsahuje veľké množstvo biologicky prospešných látok ako sú imunoglobulíny, vitamíny, rastové faktory a minerálne zložky. Obľúbené je hlavne u pediatrov na posilnenie imunity u detí.

Veľa sa hovorí o význame zinku, vitamínu C a D na imunitný systém. Aký majú vplyv na imunitu, v akom množstve ich treba užívať?

Prvým vitamínom, po ktorom siahame hlavne počas choroby je vitamín C. Výrazne zlepšuje reakcie organizmu, keď je telo v strese a tak posilňuje imunitu. Vďaka tomu náš organizmus ľahšie odoláva ochoreniam. Má vplyv aj na obranu organizmu voči infekciám, pretože zvyšuje v krvi hladinu protilátok imunoglobulínu G. Odporúčané denné dávky sa líšia pri jeho preventívnom alebo akútnom užívaní. Ako prevencia je vhodné do tela doplniť od 100 do 250 mg vitamínu C denne. Pri akútnom ochorení dvoj až štvornásobok tejto dávky. Vitamín D sa podieľa na podpore zdravej funkcie imunitného systému a znižuje výskyt respiračných ochorení.

Jeho význam je však zrejme širší než len ochrana pred respiračnými ochoreniami?

Napomáha vstrebávaniu vápnika, fosforu a zaisťuje vyvážený pomer minerálov v tele. Tým pozitívne vplýva na zdravý rast kostí, zubov a ich posilnenie. Vitamín D z veľkej časti získavame pôsobením slnečného žiarenia na našu pokožku. Jeho prísun vo forme výživových doplnkov by sme si mali dopriať hlavne počas zimných mesiacov. Na preventívne užívanie sa odporúča 1000 až 2000 I.U. denne. Tí z nás, ktorí trpia jeho výrazným deficitom, by mali denný prísun zvýšiť na 3000 až 4000 I.U.

Povedzme si ešte o úlohe zinku na náš organizmus?

Zinok v spojení so spomínanými vitamínmi C a D posilňuje odolnosť organizmu pred ochorením, podporuje tiež hojenie rán. Jeho užívanie je významné rovnako pri vypadávaní vlasov, lámaní nechtov alebo pri problematickej pleti. Odporúčaná denná dávka je 10 až 15 mg. Vhodné je užívať ho po jedle. Na trhu sú tiež prípravky, ktoré obsahujú 20 až 25 mg zinku v jednej tablete. Tie sa odporúčajú pri silných infekčných ochoreniach alebo športovcom pri pretrvávajúcej záťaži.

Prečo majú ľudia nedostatok týchto živín a prečo je nutné užívať aj výživové doplnky?

Vitamíny a minerálne látky sú základom všetkých fyziologických procesov v ľudskom organizme. Prijímame ich vďaka vyváženej a pestrej strave alebo vo forme výživových doplnkov. Niektorí z nás sú presvedčení, že konzumáciou množstva zeleniny a ovocia si doplnia do tela ich potrebný obsah. Nie je to však pravidlo, ktoré stále platí. Potravinový trh síce ponúka rôznorodé druhy surovín ale obsah živín v nich nie je taký bohatý ako kedysi.

seniori, manželia, ukazovanie, smiech, jeseň, park Čítajte viac Vírusy verzus seniori. Ako s nimi zatočiť?

Aký to má dôvod?

Po dlhých rokoch pestovania je naša zem vyčerpaná a pôda už nedokáže pokryť dnešnú potrebu. Pestovatelia a výrobcovia sa mnohokrát snažia umelo urýchliť tento proces. Celé to negatívne vplýva na kvalitu jedla, ktoré konzumujeme s presvedčením, že práve teraz máme na tanieri vitamínovú bombu. Preto je prospešné dopĺňať si vitamíny a minerály vo forme výživových doplnkov. Ak si budeme pozorne všímať naše telo, samé nám prezradí čo momentálne potrebuje.

Okrem spomínaných látok, aké látky podporujú ešte obranyschopnosť organizmu?

Okrem už spomínaných vitamínov, minerálov a prírodných zložiek posilňujú imunitný systém aj ďalšie látky. Beta-glukány prenášané z tráviaceho systému do celého tela významne aktivujú bunky imunitného systému. Ich najbežnejším producentom je hliva ustricová. Môžeme ich užívať preventívne alebo aj ako podpornú liečbu pri chorobných stavoch. Najmä starší pacienti siahajú po prípravkoch s obsahom nenasýtených mastných kyselín. Okrem ich priaznivého účinku na srdce, cievy a zrak budujú aj odolnejší imunitný systém.

Ako fungujú probiotiká na naše zdravie?

Mnoho odborníkov tvrdí, že pevným základom imunity je zdravý tráviaci systém. Probiotikami dopĺňame do čriev pre nás prospešné baktérie. Nemusíme ich užívať len pri problémoch s trávením ale rovnako aj na udržanie obranyschopnosti organizmu. Extrakt zo šípok, výťažky z morských rias alebo menej známa dračia krv sú nabité množstvom účinných látok, ktoré posilňujú odolnosť tela pri záťaži.

senior Čítajte viac Ako udržať imunitu pri sile? Napríklad aj jogurtom

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #imunitný systém #probiotiká #zinok