Ktorý vitamín dokáže predĺžiť život?

Zopár rokov navyše vďaka jednej nenápadnej látke. Vedecké štúdie tvrdia, že k dlhovekosti môže prispieť obyčajný a ľahko dostupný vitamín A.

20.03.2022 06:00
tekvica, olej Foto:
Vitamín A sa nachádza vo veľkom množstve vo vnútornostiach či rybom tuku. Vystačiť si však dokážeme aj s rastlinnými zdrojmi. Obsahuje ho napríklad aj tekvica.
debata (3)

Aktívny spoločenský život, dostatok slnečného žiarenia, spánku a zdravá strava prispievajú k predlžovaniu života. Niekedy však pomôžu aj maličkosti v podobe takzvaných mikroživín. Podľa štúdie publikovanej v časopise BioMed Research International vedci skúmali vplyv rôznych antioxidantov na škodlivé látky v ľudskom tele a porovnávali tiež ich účinok na dosahovanie dlhšieho a kvalitnejšieho života. Netreba zabúdať, že antioxidanty sú kľúčové látky, ktoré bojujú proti takzvanému oxidačnému stresu. Vyvolávajú ho takzvané voľné radikály a ich vznik podporuje nesprávna životospráva, ale i znečistené životné prostredie.

Áčko predbehlo iné vitamíny

Vedci skúmali účinky viacerých vitamínov na dĺžku života. Medzi inými sa zaoberali aj vitamínom C, E a vitamínom A. Zatiaľ čo prvé dva spomínané mikroživiny neukázali v tomto smere žiaden významný posun, vitamín A mal o čosi lepšie výsledky. Odborníci na základe výsledkov výskumu presviedčajú, že čím vyššia je koncentrácia spomínanej látky v našom tele, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa dožijeme viac rokov. Príjemnou správou je, že vedci nerozlišovali medzi účinkom syntetickej a prirodzenej formy vitamínu A. Podľa nich ľudské telo pozitívne ovplyvňujú výživové doplnky s touto mikroživinou, ale aj „áčko“ prijaté zo stravy.

Video
Petr Havlíček o tom, kedy konzumovať ovocie.

Neviete kde je? Vo farebnom ovocí a zelenine

Vitamín A má právom prvé miesto v „abecede“ vitamínov. Pripisujú sa mu výrazné antioxidačné účinky a aj ochranná funkcia očí a kože. V ostatnom čase sa o ňom hovorí ako o látke, ktorá sa používa v rámci prevencie ochorenia koronavírusu. Zvyčajne sa do tela dostáva z rastlinných farbív, ktoré sú známe ako karotenoidy. Práve vďaka nim má napríklad paprika žltú, oranžovú alebo červenú farbu. Vo farebnom ovocí a zelenine sa nachádza predovšetkým beta-karotén. Hoci sa môže zdať, že ide o látku na míle vzdialenú vitamínu A, nie je to celkom pravda. Beta-karotén je známy aj ako provitamín A a na vitamín v jeho plnej kráse sa mení až v ľudskom tele.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Poznáte najlepší nápoj proti zápalom?

Pozor na vysoké dávky

Áčko sa zaraďuje medzi vitamíny rozpustné v tukoch, podobne ako jeho súrodenci označené písmenami K, E a D. Naopak, vitamíny C a B sú rozpustné vo vode. Na dávkovanie vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch si treba dávať väčší pozor, pretože pri nich môže dochádzať k predávkovaniu. Vitamín A v rozumnej miere ovplyvňuje dôležité telesné procesy ako napríklad metabolizmus, detoxikáciu organizmu, ale aj imunitu. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje na úrovni 0,7 – 1,2 mg. Prehnaná konzumácia tohto vitamínu môže mať na telo veľmi nebezpečné následky. Predávkovať sa môžeme napríklad aj častým pitím mrkvovej šťavy. Pri predávkovaní hrozí poškodenie pečene, ktoré sa prejaví zožltnutím očných bielkov a kože.

Čo sa stane, ak nám chýba?

Naopak, veci neprospieva ani nedostatok vitamínu A. Starší ľudia totiž ocenia najmä jeho schopnosť ozdravovať pokožku. V ľudskom tele totiž pomáha pri tvorbe kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá je kľúčová pre elasticitu a pružnosť pokožky, čo je zvlášť citlivá téma u starších osôb. Kolagén však dokáže potešiť aj nechty, vlasy a oceníme aj jeho schopnosť uzdravovať kosti. Seniori si ho chvália aj vďaka tomu, že lieči mierne problémy so zrakom. Podľa výskumov vitamín A pomáha očiam, aby sa lepšie prispôsobovali tme a šeru. Vitamín A sa nachádza vo veľkom množstve vo vnútornostiach či rybom tuku. Vystačiť si však dokážeme aj s rastlinnými zdrojmi tejto mikroživiny. Obsahujú ho aj mrkva, šípky, tekvica, broskyne či mango.

Video
Ak obľubujete pestrosť chutí a konzistencií, určite musíte vyskúšať tento recept. Do štúdia nám ho priniesol Miroslav Buľovský, ktorý prostredníctvom združenia PARASPORT24 pomáha ľuďom s handicapom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tekvica #vitamín A #mikroživiny