Poznáte prírodný liek na ťažkosti v starobe? Stačí jedna lyžica rastlinnej "medicíny"

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, jedna lyžica rastlinnej „medicíny“ si dokáže poradiť s viacerými zdravotnými problémami vo vyššom veku.

24.04.2022 06:00
olivový olej Foto:
Benefity olivového oleja sa prejavia jeho užívaním v množstve jednej polievkovej lyžice asi polhodinu pred každým jedlom.
debata

Olivový olej obsahuje totiž takzvané zdravé tuky. Poradí si so zápalmi, artritídou, tráviacimi ťažkosťami i vysokým cholesterolom. Neveríte?

1. Tráviace problémy

Olivový olej sa lisuje z celých zelených olív. Ide o výnimočný zdroj fenolov, kyseliny linoleovej, olejovej a vitamínu E, ktoré patria ku kľúčovým antioxidantom. Spomínaná dobrota podporuje u starších ľudí produkovať enzýmy pankreasu, ktoré zlepšujú funkcie tráviaceho systému. V praxi to znamená, že sa šikovne popasuje s plynatosťou, nadúvaním, pálením záhy, nevoľnosťou, ale aj kŕčmi v bruchu. Spomínané benefity olivového oleja sa prejavia jeho užívaním v množstve jednej polievkovej lyžice asi polhodinu pred každým jedlom.

2. Znižuje cholesterol

Panenská verzia oleja z olív má výraznú antioxidačnú aktivitu. V ľudskom tele sa vplyvom nesprávnej výživy, ale aj horšieho životného prostredia tvoria takzvané voľné radikály. Tie poškodzujú bunky tela a to až do takej miery, že spôsobujú rôzne nádorové ochorenia. Antioxidačná aktivita olivového oleja je kľúčová pri ochrane srdca pred ischemickou chorobou. Rovnako patrí k ideálnym potravinám na zníženie cholesterolu. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú olivový olej majú nižšie hladiny zlého cholesterolu, ale aj menej kardiovaskulárnych ochorení.

olivový olej Čítajte viac Poznáte ingredienciu dlhovekosti?

3. Lieči zápaly

Seniorov zvykne vytrápiť ochorenie zvané artritída. Začína sa nenápadne, únavou. Neskôr prerastá do bolestí a zápalov kĺbov. Obmedzuje tak pohyb starších ľudí, ktorí majú menej pohybu a aj väčšiu pravdepodobnosť úrazu. Bolestivé príznaky artritídy dokáže zmierniť konzumácia olivového oleja každý deň. Medzi najlepších pomocníkov, ktoré zlepšujú stav kĺbov patria kyselina olejová a antioxidant zvaný oleokantal. Ide o látku, ktorá blokuje enzýmy provokujúce rôzne zápaly.

4. Bráni vypadávaniu vlasov

Olivový olej prináša radosť aj ľuďom, ktorí s pribúdajúcim vekom strácajú časť vlasovej pokrývky. Spomínaný rastlinný olej ovplyvňuje kvalitu vlasov, a to nielen pri jeho konzumácii. Môžeme ho aplikovať aj priamo, masírovaním vlasovej pokožky. Malé množstvá oleja môžeme aplikovať aj počas noci asi 2–3krát týždenne. Vypadávaniu vlasov bránia esenciálne mastné kyseliny a vitamín E. Druhá spomínaná látka sa označuje ako elixír mladosti, ktorí chráni nielen vlasy, ale vyživuje aj starnúcu pokožku.

orechový olej Čítajte viac Orechový dúšok ochráni srdce

5. Spaľuje telesný tuk

Pokiaľ vo vyššom veku trpíte ťažkosťami, ktoré sú spojené s obezitou, buďte na pozore. Olivový olej pomáha rýchlejšie spaľovať telesný tuk. Poznáme dve formy telesného tuku, podkožný a viscerálny. Prvý druh sa nachádza najmä na bruchu a druhý je nebezpečnejší, pretože obklopuje telesné orgány. Štúdie ukazujú, že strava, ktorá je bohatá na olivový olej zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi a vedie k preukázateľnej strate hmotnosti. Chudnutie urýchľuje konzumácia jednej polievkovej lyžice olivového oleja ráno tesne pred raňajkami. Pokiaľ je pre vás chuť olivového oleja prisilná, jeho konzumáciu si môžete uľahčiť pridávaním do dresingov a šalátov.

Video
V tomto videu nám obľúbený spevák Otto Weiter so svojou šarmantnou partnerkou Petrou Maxin pripravia zdravého a hlavne chutného plneného pstruha.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pstruh à la Otto Weiter na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #artritída #olivový olej #olivy