Poznáte ingredienciu dlhovekosti?

Nižšiu mieru úmrtnosti vo vyššom veku sľubuje populárny olivový olej. Zdravý pomocník, bez ktorého si často nevieme predstaviť varenie.

27.03.2022 06:00
olivový olej Foto:
Vedci zistili, že ľudia, ktorí si najviac pochutnávali na olivovom oleji, mali menšie riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, ochorení dýchacích ciest.
debata

V prípade, že chceme ušetriť a vymeniť ho za inú alternatívu, je čas sa zastaviť. Spomínaný olej totiž podľa novej vedeckej štúdie dokáže pridať starším ľuďom zopár kvalitných rokov života naviac.

Dožijeme sa o čosi viac

Nová štúdia skúmala konzumáciu olivového oleja a jej vplyv na celkovú úmrtnosť. Vedátori zistili, že ľudia, ktorí si najviac pochutnávali na tomto druhu pochutiny mali menšie riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, ochorení dýchacích ciest. Okrem toho však sľubuje aj pomoc na poli, ktoré je zvlášť citlivé pre starších ľudí. Olivový olej, ako presviedča štúdia, zmierňuje nástup Alzheimerovej choroby a demencie. Zlepšuje pamäť a kognitívne funkcie, medzi ktoré patrí tiež schopnosť sústredenia a učenia sa.

Pokorí chronické ochorenia

Podrobnú vedeckú štúdiu publikoval magazín Journal of the American College of Cardiology. Odborníci sa v nej zamerali špecificky na súvislosť medzi používaním olivového oleja a úmrtnosťou. Rovnako pátrali po zdravotných benefitoch tejto potraviny. Z výskumu vyšiel najlepšie extra panenský olivový olej, ktorý sa získava lisovaním za studena. Podľa Eleny Paravantes, ktorá napísala zaujímavú knihu o vplyve olivového oleja na ľudské zdravie, tento druh potraviny pomáha seniorom najmä pri rôznych chronických ochoreniach.

orechový olej Čítajte viac Orechový dúšok ochráni srdce

V Európe zlepšuje zdravie

Olivový olej má podľa nej výborné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres v tele. Netreba zabúdať, že okrem toho zlepšuje hladinu takzvaného dobrého cholesterolu, znižuje krvný tlak, ale podporuje aj duševné zdravie. Výskum poukázal na zaujímavú súvislosť medzi príjmom tohto oleja v Európe a USA. Nie je tajomstvom, že olivový olej je skôr stredobodom takzvanej stredomorskej stravy, pričom v Spojených štátoch sa používa menej.

Čo je na ňom také skvelé?

Olivový olej sa pýši obsahom zdravých tukov. Najviac z nich tvoria mononenasýtené mastné kyseliny, najmä kyselina olejová. Spomínaná látka je kľúčovým ochrancom srdcového svalu. Okrem toho je v oleji veľké množstvo vitamínu E a K. Vitamín E sa označuje aj ako elixír mladosti a pomáha napríklad starším ľuďom pri redukcii pigmentových škvŕn. Zlepšuje tiež zároveň elasticitu a celkový vzhľad pokožky. Vitamín K je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu, upravuje zrážanlivosť krvi a ochraňuje srdce. Kardiovaskulárne ochorenia patria k najčastejšej príčine predčasnej smrti.

olivový olej Čítajte viac Zázračná medicína nielen proti reume

Rozsiahly výskum potešil

Odborníci sa rozhodli podporiť svoje tézy o vplyve olivového oleja na ľudské zdravie tým, že si zobrali na mušku takmer stotisíc ľudí, pričom väčšiu časť z nich tvorili ženy. Každý z účastníkov vypĺňal dotazník o tom ako sa stravuje. V rámci štúdie sa vedci zamerali špeciálne na spotrebu olivového oleja. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí jedli minimálne polovicu čajovej lyžičky olivového oleja denne mali nižšie riziko úmrtnosti.

Toto riziko sa rovnako znižovalo pri srdcovocievnych ochoreniach, rakovine, ale aj ochorení dýchacích ciest. Táto skupina ľudí mala až o 19 % nižšie riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia a o 17 % nižšie riziko úmrtia na rakovinu oproti tým, ktorí sa vyhýbali konzumácii olivového oleja. Príjemnou správou je aj o 29 % nižšie úmrtnosť na neurodegeneratívne ochorenia, medzi ktoré patrí spomínaná Alzheimerova choroba. Výskyt respiračných ochorení sa vďaka tejto potravine znížil až o 18 %.

Pozor na tepelnú úpravu

Olivový olej sa pripravuje viacerými spôsobmi a najviac živín má, ak je vyrobený lisovaním za studena. Nedochádza tak k zničeniu dôležitých mikroživín. Navyše, extra panenský variant tohto oleja obsahuje vysoké množstvo fenolových zlúčenín, ktoré znižujú najmä cholesterol v krvi. V prípade, že máme dilemu medzi používaním olivového oleja, masla a margarínu, vedci majú šikovné odporúčanie.

Zistili, že pokiaľ nahradíme dve čajové lyžičky vyššie uvedených pochutín alebo majonézy rovnakým množstvom olivového oleja, tak si znížime riziko predčasného úmrtia až o 34 %. V praxi to znamená, že do šalátov je vhodné namiesto majonézového dresingu pridávať najmä extra panenský olivový olej.

Video
Pripravte si s nami rybacie hody. Sumček africký opečený na panvičke a k nemu krémové krupoto. Veľmi jednoduchá príprava a skvelá chuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #olivový olej #stredomorská strava