Bolesti kĺbov: Čo nás zbaví pocitu dobitého tela?

Stav, ktorý sa stáva nočnou morou nielen starších ľudí. Bolesti kĺbov spôsobujú, že sa nevieme hýbať bez väčších ťažkostí. Aj v takomto prípade existuje nádej na zlepšenie.

01.05.2022 06:00
artritída Foto:
Artritída je všeobecný pojem pre súhrn asi sto rôznych problémov s kĺbmi.
debata (1)

Odborníci odporúčajú venovať väčšiu pozornosť výživovým doplnkom, ktoré chránia a zlepšujú stav kĺbov.

Top výživné látky

Artritída je všeobecný pojem pre súhrn asi sto rôznych problémov s kĺbmi. Vedci predpokladajú, že týmto ochorením v určitej forme trpí až 25 % populácie, čím sa zaraďuje do prvej desiatky najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb. Najznámejšou formou spomínanej choroby je osteoartritída, pri ktorej dochádza k postupnej degenerácii chrupavky. Nachádza sa medzi kĺbmi a je kľúčová nielen pre ich zdravie, ale aj fungovanie.

Medzi najlepšie výživové doplnky, ktoré sa starajú o fungovanie kĺbov patrí glukosamín. Z chemického hľadiska ide o látku, ktorá je potrebná pre tvorbu bielkovín a tukov nutných pre správne fungovanie chrupaviek. Ide tiež o základnú stavebnú látku šliach, väzov, chrupaviek. V tele pôsobí ako mazivo, ktoré pomáha tlmiť nárazy. Glukosamín pomáha tiež znižovať opuchy kĺbov. Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Orthopedic Surgery and Research zmierňuje stuhnutosť kĺbov najmä u ľudí, ktorých trápi osteoartritída.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Pomôže kolagén a nielen kráse žien

Ďalším výživovým doplnkom je chondroitín, ktorý sa nachádza v spojivových tkanivách u ľudí aj u zvierat. Štúdia Advances in Therapy z roku 2019 zistila, že niektoré doplnky chondroitínu sulfátu pomáhajú aktivovať imunitný systém na takej úrovni, že dochádza k znižovaniu zápalu kĺbov. Zabúdať však netreba ani na najznámejšiu látku, ktorú oceňujú najmä ženy. Kolagén je bielkovina, ktorá zlepšuje nielen stav pokožky, ale aj kĺbov. Výskum zverejnený v magazíne International Orthopaedics uvádza, že kolagénové doplnky pomáhajú zmierňovať bolesť a stuhnutosť kĺbov.

Dobrou správou je, že ľudské telo si dokáže vytvárať kolagén vlastnými silami. Tie sa však po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života strácajú a ubúda tak aj kolagén. Produkciu kolagénu môžeme podporiť zvýšeným príjmom vitamínu C, ktorý sa nachádza v citrusovom, bobuľovitom ovocí a vo veľkom množstve aj v listovej zelenine. Jeho nevýhodou je, že sa pri tepelnom spracovaní znehodnocuje, a preto ho konzumujeme radšej z potravín v surovom stave.

koleno, kĺby, osteo, ortopéd Čítajte viac Čo pomôže na boľavé kolená?

Dobrú správu prinášajú aj zdravé tuky

Do kategórie látok, ktoré pomáhajú boľavým kĺbom patria aj takzvané zdravé tuky. Ide najčastejšie o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa chvália pozitívnymi účinkami na zdravie srdca, ciev a mozgu. Okrem toho sa pýšia aj zmierňovaním zápalu v ľudskom tele. Artritída spôsobuje zápaly v okolí kĺbov, ktoré sa prejavujú bolesťami a opuchmi. Zdravé tuky sa nachádzajú v rastlinných aj živočíšnych potravinách. K rastlinným patria najmä orechy, oleje a semienka rastlín.

Medzi cenné živočíšne zdroje omega-3 mastných kyselín patria mastné morské ryby. Najviac zdravého tuku obsahuje losos, ale aj slede, sardinky a makrela. Pri bolestiach kostí a kĺbov by sme nemali zanedbávať ani príjem vitamínu D. Ľudské telo si ho vytvára najmä počas slnečných dní. V zime a tesne po nej dochádza k prudkému poklesu tejto látky v organizme. Výskumy varujú, že nedostatkom vitamínu D trpí viac ako 60 % Slovákov. Vitamín D sa nachádza v mäse, vaječných žĺtkoch, hubách, ale aj olejoch.

Video
Jedli ste už zapekanú krupicovú kašu s hubami? Tento jednoduchý recept vám ukáže ako na to.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hubník na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #bolesť kĺbov #kolagén