Víno na chudnutie. Nezmysel či realita?

Pohár červeného pred spaním vraj pomáha znižovať hmotnosť. S touto tak trochu šialenou teóriou prichádzajú americkí vedci, ktorí vidia vo víne zázračné účinky.

09.07.2022 06:00
Senior, alkohol, víno Foto:
Pohár či dva vína vraj dokáže zabrániť prírastku na hmotnosti o 70 %.
debata (2)

Pozabudli však na to, že ide o alkohol, od ktorého sa vytvára závislosť. Oplatí sa teda zhadzovať popíjaním vínka a ktoré nápoje redukujú hmotnosť?

Chváli sa účinnou látkou

Kontroverzný výskum realizovali odborníci na Washingtonskej univerzite a zhodli sa na tom, že červené víno je dobrým prostriedkom v boji proti nadbytočným kilogramom. Ukázalo sa totiž, že obsahuje látku resveratrol, ktorá pomáha štiepiť telesné tuky. Pohár či dva spomínaného alkoholického drinku vraj dokáže zabrániť prírastku na hmotnosti o 70 %. Zaujímavé je, že červené víno nemá údajne takéto účinky, ako keď si ho doprajeme počas obeda. Vedci nevysvetľujú, prečo dochádza k takému efektu. Časť pravdy sa vraj skrýva v jeho schopnosti potlačiť hlad tesne pred uložením sa na nočný odpočinok.

hrozno, Matyšák Čítajte viac Srdciam pomáha víno, ale čo ak nechceme alkohol?

Pozor, závislosť klope na dvere

Výskum zvádza ľahkovážne ľudí k tomu, aby popíjali víno pravidelne v nádeji, že stratia tukové zásoby z tela. Problém je v jedinej látke, ktorá sa nachádza vo víne. Ide o alkohol. Od etanolu sa totiž pri častom pití vytvára psychická a fyzická závislosť. Odporcovia tejto štúdie navyše vravia, že alkohol sám o sebe narúša štruktúru spánku. Užívaním alkoholu dochádza k narúšaniu REM fázy, počas ktorej snívame a skracuje sa aj doba hlbokého spánku. Nočný odpočinok má nízku kvalitu a v konečnom dôsledku sa po ňom môže vytvárať viacej stresových hormónov. Kortizol, jeden z nich, má na svedomí priberanie na váhe.

Radšej viac hrozna a čučoriedok

Ďalší vedátori presviedčajú, že existuje aj zdravší spôsob, ako využiť zázračné účinky resveratrolu. „Viaceré prospešné polyfenoly sú nerozpustné, a preto sa pri výrobe vína odfiltrujú," vysvetľuje profesor Min Du z Washingtonu. Skvelú náhradu máme podľa neho doslova po ruke. Spomínaným elixírom chudnutia sú totiž aj hrozno, čučoriedky a jahody. Okrem toho má v sebe toto bobuľovité ovocie vysokú dávku vitamínu C, ale aj beta-karoténu. Druhá spomínaná látka sa v ľudskom tele mení na vitamín A. O tomto vitamíne je známe, že sa odporúča pri chudnutí.

Skvelé nealko na chudnutie

Na chudnutie môžeme využiť aj iné nápoje. Niektoré druhy čaju sú ideálnym pomocníkom, ktorý zvládne redukovať hmotnosť. Skvelou tekutinou na chudnutie je napríklad mätový čaj. Postačí vraj už len vdychovanie výparov tohto nápoja a dochádza tak k potláčaniu chuti do jedla. Jeho súrodenec, biely čaj, má trikrát viac polyfenolov. Štúdia, ktorú publikovali v časopise Nutrition and Metabolism uvádza, že biely čaj podporuje lipolýzu. Ide o proces, pri ktorom dochádza na jednej strane k rozpadu tuku a na druhej strane sa blokuje jeho nové vytváranie.

biele víno, hrozno, alkohol Čítajte viac Kedy sa stáva pitie alkoholu nebezpečné?

Veľký nepriateľ telesného tuku

Rozkladať tukové bunky pomáha aj obľúbený zelený čaj. Používame ho väčšinou ako alternatívu kávy. Menej dráždi žalúdok a osviežuje organizmus. Trojmesačný výskum ukázal, že už štyri šálky zeleného čaju denne urýchlia spaľovanie tukov. V tomto výskume tak ľudia stratili počas dvanástich týždňov dva kilogramy na hmotnosti oproti tým, ktorí sa pitiu zeleného zázraku vyhýbali. Nepriateľom telesných tukov sú podľa vedcov katechíny, ktoré patria ku kľúčovým látkam tohto osviežujúceho nápoja. Katechíny totiž podporujú pečeň a v konečnom dôsledku rýchlejšie premieňajú tuk na energiu.

Nezaostáva ani čierny čaj

Niekoľko výskumov presviedča, že pitie tohto nápoja pomáha regulovať telesnú hmotnosť. Štúdia na vyše stovke ľudí, ktorí pili tri mesiace tri šálky čaju denne ukázala, že sa u nich znížil obvod pásu. Vedci si myslia, že za „diétnymi“ účinkami čaju sa skrýva účinok takzvaných flavónov. Ide o typ rastlinného farbiva (pigmentu), ktorý má silné antioxidačné vlastnosti. Jeden z výskumov, ktorí robili štrnásť rokov dokázal, že čierny čaj pomáhal znižovať aj BMI (Body Mass Index), to je hodnotu, ktorá poukazuje na pomer tukovej a svalovej hmoty v tele. BMI je najmä indikátorom nadváhy a obezity.

Video
Viete ako chutne pripraviť „Mateja“? Ak nie, určite si pozrite toto video.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #chudnutie #resveratrol #červené víno #čierny čaj